Da li je frižider najbolji izbor za držanje limunova?
Kao što je slučaj s većinom voća, Anina von Haeften, koosnivač kompanije za dostavu hrane Farm to the People, preporučuje čuvanje limuna u frižideru. ‘Možete ih držati na kuhinjskom pultu, ali neće trajati tako dugo i počeće da se suše,’ kaže i dodaje: ‘Na kuhinjskom pultu će izdržati oko nedelju dana, a u frižideru i do mesec dana.’
Kad limunove držite u frižideru, von Haeften preporučuje čuvanje u hermetički zatvorenoj posudi koja će im pomoći da ostanu sočniji i duže zadrže vlagu. Međutim, ako slučajno imate nezrele (zelene) limunove, onda je preporučljivo stavite ih na pult dok ne požute, a zatim ih stavite u frižider u fioku za sveže voće i povrće.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Držanje limunova u frižideru ne samo da produžuje njihov vek trajanja, već i održava mekanu teksturu kore i zadržava njihov svež ukus. Medi Rotman, šefica održivosti u kompaniji Foods kaže: ‘Kada su limunovi svežiji, slađi su i manje kiseli nego kada počnu da se suše, što se događa brže na sobnoj temperaturi.’
Ostaci limuna
Kada je kora u pitanju, Rotman savetuje da nikad ne bacate koricu limuna, a da je prethodno ne narendate.’Korica limuna je tako svestrana u kuhanju i pečenju, da je prava šteta baciti je. Čak i ako vam nije potrebna odmah, stavite je u zatvorenu posudu u zamrzivač i odmrznite kada vam zatreba.’
Ako koristite samo pola limuna, Rotman preporučuje da isečeni kraj pokrijete plastičnom folijom ili ga stavite u zatvorenu posudu, pazeći da ga upotrebite u roku od nekoliko dana pre nego što se osuši. Kako biste sačuvali ostatke limunovog soka, stručnjaci preporučuje čuvati ga u zatvorenoj posudi u frižideru gde će zadržati svoj ukus nekoliko dana. Nakon toga, najbolje je koristiti limunov sok za kuvanje ili pečenje ili ostatak zamrznuti tako da ga sipate u posude za kockice leda.