Sastojci
- 400 g junetine od vrata
- 400 g jagnjetine
- 200 g svinjetine
- 50 ml vode
- kašičica soli
- malo bibera
- malo aleve paprike
- 3 čena belog luka dobro usitnjenog
- kao prilog: sitno iseckan crni luk
Priprema
U vodi prokuvajte beli luk, so, biber i alevu papriku. Kad se ohladi dodati u meso koje je isečeno na male kockice. Sve to se ostavi u frižider da odstoji preko noći.
Onda izvadite iz frižidera i sameljite na što sitniju mašinu za mlevenje mesa. Ako nemate mašinu, kupite već samleveno meso, prelijte ovom smesom začina i nakon par sati krenite sa pravljenjem ćevapa.
Ono što je ključno to je da se ta smesa dobro umesi, mešenje testa treba da traje od 20 minuta do pola sata. Zatim tako dobro umešeno ostavite da stoji još 3,4 sata. Onda dodajte jednu kašičicu sode bikarbone u meso i opet izmesite.
Nakon toga ćevapi će biti vazdušasti i mekani. Krenite sa pravljenjem ćevapa. Meso možete provići kroz špric za pravljenje ćevapa, a bitno je da u njima nema puno vazduha, da meso bude nabijeno.
Ako nemate mašinu možete preseći plastičnu flašu pa u nju puniti meso i pritiskati da izlazi tako ćete dobiti sličan efekat kao da su napravljeni na mašini.
Najukusniji ćevapi su oni koji su prženi na ćumuru, ali ako nemate taj pravi roštilj iskoristite tiganj roštilj. Bitno je da ćevape pečete na umerenoj temperaturi, ni jakoj ni mnogo slaboj i da ih stalno okrećete. Tako će se ispeći i unutra i sa svih strana jednako. Ovako napravljeni ćevapi biće odlični, a kao prilog koristite samo glavicu sitno na kockice isečenog crnog luka.
BONUS VIDEO
baager
01.05.2022 12:38cevapi su orijentalno azijska kuhinja,,mi smo samo kopirali