Da bi jagnjetina bila sočna neophodno je da odstoji minimum 8 sati u marinadi. Zato je neophodno da sa pripremom počnete još danas. Ako je jagnjetina starija nekada se savetuje kiseljenje i od dva do tri dana.
Ruzmarin i majčina dušica najbolje se slažu uz jagnjetinu.
Za pripremu marinade koristi se stono sirće, balzamiko sirće, limun, vino (crveno i bijelo), razni začini i začinsko bilje, maslinovo ulje, prirodni jogurt. Proporcije su kreirane po ukusu.
Pre mariniranja, obavezno napravite nekoliko uboda sa svake strane, kako bi marinada prodrla dublje u tkiva.
Vreme pečenja zavisi od temperature u rerni. Ali uvek se treba pridržavati pravila: prvo se meso peče na visokoj temperaturi tako da se na površini stvori pržena korica koja "zapečati" sok unutar komada mesa. Zatim se temperatura snizi i meso se dovede do spremnosti.
Jagnjetina - masno meso. Pre pečenja uklanja se deo masnoće, jer upravo on daje mesu onaj specifičan miris koji mnoge odbija.
Jagnjeći but sa ruzmarinom
Sastojci:
- janjeći but - 2,5 kg;
- ruzmarin - 2 grančice;
- maslinovo ulje - 50 g;
- beli luk - 3 čena;
- koricu limuna.
Način kuhanja
Jagnjeći but se tretira uklanjanjem tetiva i viška masnoće, opere.
Držati u marinadi 8 do deset sati.
Osušite papirnim ubrusom.
Pomešajte ulje sa seckanim belim lukom i koricom. Utrljajte smesu na nogu.
Stavite ga u podmazan kalup i stavite u pećnicu zagrejanu na 220 ° C.
Nakon 30 minuta smanjite temperaturu na 170°C i nastavite da pečete još 1,5-2 sata.
Ostavite meso u rerni 15 minuta, a zatim ga izvadite i narežite na porcije.