Recept za najlepšu NUGAT TORTU: Mekana i hrskava tekstura, definitivno će se tražiti parče više

M. G. Vesti 19.04.2022 10:23 0

Taman pred praznike stiže recept za jednu bogatu i raskošnu nugat tortu.

Recept za najlepšu NUGAT TORTU: Mekana i hrskava tekstura, definitivno će se tražiti parče više

Pexels

Mekane korice i sladak fil oduševiće sve koji je budu probali i biće zvezda vaše trpeze.

Sastojci za kore (peku se dve):

- 5 jaja

- 5 kašika šećera

- 3 kašike brašna

- 2 kašike kakaoa

- 100 ml ulja

- Preliti sa 300 ml mleka

Sastojci za fil:

- 600ml mleka

- 120 g gustina

- 200 g šećera

- 150 g čokolade

- 100 g mlevenih ili blendiranih, pečenih lešnika

- 100 g lešnik napolitanki

- 250 g maslaca

- 200 ml slatke pavlake

- 300 g nutele ili bilo kojeg nugat (tamnog) dela krema

Priprema

Prvo se pravi fil. Pomešati gustin i šećer, pa naliti malo hladnog mleka, a ostatak staviti da provri. Izmešati gustin i šećer sa mlekom pa zakuvati u kipuće mleko. Mešati dok se ne zgusne, skloniti sa vatre, dodati čokoladu pa mešati dok se ne otopi. Prekriti folijom i ostaviti da se ohladi.

Za kore rernu zagrejati na 180 stepeni. Ulupati penasto belanca, postepeno dodavati šećer i mutiti da se dobije čvrsta pena. Dodati zatim postepeno žumanca i ulje u mlazu. Na kraju dodati prosejano brašno i kakao, pa sve sjediniti spatulom. Obložiti okrugli pleh 26cm papirom za pečenje pa istresti masu za koru i staviti da se peče između 20 i 25 minuta. Kada se ohladi preseći na pola.

Ispeći tako dve kore, obe preseći, pa se dobiju ukupno četiri kore.

Ulupati maslac, ulupati slatku pavlaku, mikserom razbiti ohladjen fil. Dodati pola maslaca pa umutiti, dodati drugu polovinu pa umutiti. Masi dodajemo slatku pavlaku i mutimo, a zatim i eurokrem. Na kraju dodajemo lešnik i samlevene napolitanke. i sve mešamo. Obruč staviti na tacnu, pa prvu koru poprskati mlekom i naneti trećinu fila. Tako raditi do kraja. Ukrasiti po želji.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading