Kraljica Marija Karađorđević,supruga kralja Aleksandra i majka Petra I, poslednjeg jugoslovenskog kralja, bila je omiljena srpska vladarka. Cenili su je zbog neposrednosti u kontaktima sa običnim ljudima koji su mogli da je vide kako šeta u parku oko dvora, obučena skromno, baš kao i sve žene iz tog vremena.
Ona je za decu štićenike Zavoda za siromašnu decu sama mesila tortu, čiji recept vam predstavljamo, i svake godine im delila na praznike.
Torta kraljice Marije
Za koru: 7 belanaca, 150 g maslaca, 1 kesica vanil šećera, 70 g brašna, 150 g mlevenih oraha, 150 g šećera.
Prvi fil: 7 žumanaca, 150 g prah šećera, 2 kesice vanilin šećera.
Drugi fil: 150 g šećera, 4 kašike mleka, 150 g mlevenih oraha, 50 g maslaca.
Priprema:
U jednom sudu umutitr čvrst sneg od belanaca. U drugom sudu omekšali maslac umutitr sa šećerom, pa postepeno dodajte brašno, orahe i vanilu, pa kada dobijete jednolična masa dodavati belanca kašiku po kašiku i lagano sjediniti. Peći u obavezno podmazanom i pobrašnjenom plehu, veličine 30x35cm, oko 20-25 minuta na oko 180 stepeni, proveriti čačkalicom.
U posebnoj činiji umutite žumanca sa šećerom u prahu i vanilom i prelijte preko pečene kore, zatim vratite u rernu da se suši na laganoj temperaturi oko 20 minuta na 100 stepeni, bocnite čačkalicom i bitno je da na čačakalici ne ostaje žuti krem.
Na laganoj vatri rastopite šećer i maslac sa mlekom i dodajte mlevene orahe. Smesu prelijte preko žutog fila i ostavite da se ohladi, zatim pospite mlevenim orasima.