Torta kraljice Marije Karađorđević: Ovu kremastu poslasticu mesila je svake godine i služila SIROMAŠNOJ DECI, a recept je do skoro bio dugo čuvana TAJNA

Izvor: K.Ć Vesti 03.03.2022 20:30 0

Ona je za decu štićenike Zavoda za siromašnu decu sama mesila ovu tortu, čiji recept vam predstavljamo, i svake godine im je nosila za praznike

Torta kraljice Marije Karađorđević: Ovu kremastu poslasticu mesila je svake godine i služila SIROMAŠNOJ DECI, a recept je do skoro bio dugo čuvana TAJNA

Shutterstock

Kraljica Marija Karađorđević,supruga kralja Aleksandra i majka Petra I, poslednjeg jugoslovenskog kralja, bila je omiljena srpska vladarka. Cenili su je zbog neposrednosti u kontaktima sa običnim ljudima koji su mogli da je vide kako šeta u parku oko dvora, obučena skromno, baš kao i sve žene iz tog vremena.  

Ona je za decu štićenike Zavoda za siromašnu decu sama mesila tortu, čiji recept vam predstavljamo, i svake godine im delila na praznike.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

Torta kraljice Marije

Za koru: 7 belanaca, 150 g maslaca, 1 kesica vanil šećera, 70 g brašna, 150 g mlevenih oraha, 150 g šećera.

Prvi fil: 7 žumanaca, 150 g prah šećera, 2 kesice vanilin šećera.

Drugi fil: 150 g šećera, 4 kašike mleka, 150 g mlevenih oraha, 50 g maslaca.

Priprema: 

U jednom sudu umutitr čvrst sneg od belanaca. U drugom sudu omekšali maslac umutitr sa šećerom, pa postepeno dodajte brašno, orahe i vanilu, pa kada dobijete jednolična masa dodavati belanca kašiku po kašiku i lagano sjediniti. Peći u obavezno podmazanom i pobrašnjenom plehu, veličine 30x35cm, oko 20-25 minuta na oko 180 stepeni, proveriti čačkalicom.

U posebnoj činiji umutite žumanca sa šećerom u prahu i vanilom i prelijte preko pečene kore, zatim vratite u rernu da se suši na laganoj temperaturi oko 20 minuta na 100 stepeni, bocnite čačkalicom i bitno je da na čačakalici ne ostaje žuti krem.

Na laganoj vatri rastopite šećer i maslac sa mlekom i dodajte mlevene orahe. Smesu prelijte preko žutog fila i ostavite da se ohladi, zatim pospite mlevenim orasima.

Komentari (0)