Svima nama ostane u tiganjima i šerpama višak ulja, sa kojim ne znamo šta ćemo. Opšte je poznato da isto ulje ne bi trebalo da se koristi više od jednog puta, dva maksimalno.
Istina je da mnogo štetite vašoj kući jer se masnoća nakuplja u cevima, što redovno dovodi do zapušavanja.
Ovo su samo neki od saveta koje možete da iskoristite:
Dodajte ga u kompost
Ako koristite ulje biljnog porekla, ono može da se razgradi sa drugim biljnim otpadom, razgraditi i tako sačuvati životna okolina. treba voditi računa o tome da se ovo može primeniti samo na ono ulje koje je korišćeno za pripremu hrane biljnog porekla, nikako ono koje je korišćeno za, recimo, prženje mesa.
Odložite u flašu
Uzmite neku plastičnu ili staklenu flašu i ostatak sipajte u nju. Odložite je i drugi put isto tako sipajte višak. Kada se napuni bacite flašicu i zamenite sa drugom. Određene vrste masti i ulja mogu više puta da se upotrebe. Najčešće ona biljna. Sve što je potrebno jeste to da ga procedite kroz gazu i odložite za drugi put.
Ponovo upotrebite
Prirodna ulja mogu više puta da se upotrebe, ali bez preterivanja. Dovoljno je samo da procedite kroz gazu i odložite za drugi put.