Na kom boku je NAJZDRAVIJE spavati? Obavezno IZBEGAVAJTE ovu stranu, doktor otkriva koji je NAJBOLJI položaj za odmor i zašto!

K.Ć. Vesti 31.03.2022 21:00 0

Na kojoj strani je bolje spavati - desnoj ili levoj?

san

pixabay

Diskusija na ovu temu traje već neko vreme. Dr Kristofer Vinter, neuronaučnik i naučnik za spavanje, savetuje da izbegavate spavanje na desnoj strani. Zašto? Lekar ukazuje na nekoliko razloga koji su važni za naše zdravlje.

Spavanje na boku sa sklupčanim nogama je najčešći položaj koji zauzimamo tokom spavanja (tzv. embrionalni položaj). Razlog je prozaičan, većini nas je jednostavno najudobniji taj položaj. Retko ko razmišlja o uticaju koji ima na naše zdravlje. 

Kada je spavanje na boku dobar izbor, a kada može biti štetno?

Dr Kristofer Vinter, neurolog medicine spavanja, govorio je o prednostima spavanja na boku.

- Ako hrčete ili imate problema sa disanjem, spavanje na boku je najbolji način da otvorite disajne puteve - kaže specijalista.

Po njegovom mišljenju, ovaj položaj takođe može pomoći u ublažavanju bolova u donjem delu leđa.

- Ležeći na boku sa blago uvučenim nogama rekonstruišemo prirodnu krivinu kičme - kaže on. Spavanje na boku takođe vam može pomoći da se „oslobodite“ stresa zbog dugotrajnog stajanja ili sedenja tokom dana.

Štaviše, eksperiment sproveden pre nekoliko godina pokazao je da spavanje na boku može sprečiti razvoj neuroloških bolesti, uključujući Alchajmerovu bolest .

- Naša studija je pokazala da se u poređenju sa spavanjem na stomaku ili leđima mozak najbolje čisti od toksina kada spavamo na boku - rekla je prof. Helene Benveniste sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Stoni Bruk.

Dr Kristofer Vinter je naglasio da nije poznato da li se to odnosi i na ljude, ali je izvesno da san igra ogromnu ulogu u čišćenju mozga od toksina, uključujući proteine povezane sa Alchajmerovom bolešću.

Postoji i druga strana medalje. Fizioterapeuti su istakli da spavanje na boku sa oštro uvučenim nogama (tako da su tik uz grudi) može dovesti do bolova u leđima ili zglobovima . Sve zato što nam ova pozicija više nije prirodna.

Na kojoj strani je bolje spavati - desnoj ili levoj, i koji je najbolji položaj za spavanje?

Dr Kristofer Vinter je direktan: izbegavajte desnu stranu, pokušajte da spavate na levoj strani. Postoji nekoliko razloga. Spavanje na levoj strani dovodi do bolje cirkulacije - ljudska aorta je zakrivljena ulevo. Iz tog razloga, trudnicama se savetuje da spavaju na levoj strani ili da dremaju u ovom položaju. - Za to vreme srce žene pojačano radi, a spavanje na desnoj strani dodatno otežava cirkulaciju krvi - kaže specijalista.

Postoji još jedna prednost spavanja na levoj strani. Utvrđeno je da ovaj položaj pomaže u smanjenju verovatnoće žgaravice. Spavanje na desnoj strani dovodi do pritiska stomaka na pankreas . Zaspanje na levoj strani sprečava da želudačna kiselina ode u vaš jednjak.

Uprkos ovim prednostima, spavanje na levoj strani se ne smatra najzdravijim položajem za spavanje. Prema rečima lekara i fizioterapeuta, najbolje je spavati na leđima. Ovaj položaj omogućava telu da se odmara u neutralnom položaju i smanjuje rizik od žgaravice. Imajte na umu da ljudi sa apnejom u snu ne bi trebalo da spavaju na leđima. Poželjniji položaj za njih je spavanje na boku.

Koji je za nas najgori položaj za spavanje? Spavanje na stomaku se smatra takvim. Ova pozicija najviše opterećuje kičmu, unutrašnji organi su komprimovani i pluća imaju ograničen pristup vazduhu.

Komentari (0)
Loading