Italijanski specijaliteti odavno su postali popularni na našim prostorima. Pice, paste i špagete čest su izbor domaćica u Srbiji, baš kao i kaneloni koji, istina, iziskuju malčice više vremena za pripremu, ali su izuzetno ukusni i zasitni.
Sastojci:
- 250 gr kanelona
- 1 glavica crnog luka
- 100 ml paradajz pirea
- litar mleka
- 6 kašika brašna
- 50 gr maslaca
- malo ulja
- 100 gr kačkavalja
- so, biber, suvi biljni začin, muskatni orah
Priprema:
Očistite i iseckajte crni luk, pa ga prodinstajte na malo ulja tako da postane staklast. Potom dodajte meso i paradajz pire, pa nastavite da dinstate dok meso ne pobeli, a paradajz pire se ne ukrčka. Sipajte biber, so i malo biljnog začina, sve dobro izmeštajte i ostavite sa strane da se prohladi.
Kanelone spustite u ključalu vodu i kuvajte ih pet minuta, pa ih izvadite, ocedite i ostavite da se prohlade.
U šerpicu stavite 50 grama maslaca, pa kad se rastopi dodajte brašno i malo ga propržite. Potom sipajte mleko i kuvajte dok se ne zgusne. Čim skinete bešamel sa ringle, dodajte malo muskatnog oraščića koji ste prethodno izrendali i malo mlevenog crnog bibera zarad lepšeg ukusa.
U vatrostalnu posudu sipajte polovinu bešamela, pa naređajte kanelone koje ste prethodno napunili smesom od mlevenog mesa. Preko kanelona prelijte ostatak bešamela i stavite u rernu da se zapeče. Pred kraj pečenja izvadite posudu iz rerne, sipajte odozgo izrendani kačkavalj, pa vratite još par minuta da se kačkavalj rastopi.
Služite uz sezonsku salatu.
BONUS VIDEO