Ako kupujete paradajz u pakovanju on će biti različito obeležen.
1. Označavanje i kod
GMO voće i povrće označeno je četvorocifrenim kodom , dok je organsko voće i povrće, uključujući paradajz, označeno petocifrenim kodom.
2. Početni kodni broj
Organsko povrće i voće je kodirano sa pet cifara, koje uvek počinju brojem 9. Genetski modifikovano (GMO) voće i povrće je kodirano sa četiri cifre i uvek počinje brojem 8.
Pored ukusa, paradajz ima i brojne zdravstvene prednosti. Bogat su izvor vitamina C , čime jačaju imunitet. Pored toga, možemo pronaći mnogo vitamina B i beta-karotena , koji smanjuje štetne efekte slobodnih radikala. Likopen (prirodni pigment koji ih čini crvenim) prisutan u paradajzu je snažan antioksidans. Smanjuje rizik od raka i kardiovaskularnih bolesti. Tokom kuvanja, sadržaj likopena u paradajzu se povećava, pa ga proizvodi od paradajza sadrže mnogo više od svežeg. Dnevnu potrebu za ovim sastojkom zadovoljiće jedan paradajz, čaša njihovog soka ili dve kašičice kečapa, ali domaćeg.