Sremuš ili medveđi luk je izuzetno zdrav, jedan je od najboljih čistača organizma, ima čitav niz blagotvornih i zaštitnih uticaja na organizam, pa je vredan toga da se uvrsti u prolećni jelovnik.
Palačinke se lako prave, a sa maštovitim punjenjem možete dobiti izvanredno predjelo, ili čak glavno jelo.
SASTOJCI:
- 2 jaja
- 2 dl mleka
- 2 dl vode
- 1 veza sremuša
- po ukusu soli i peršunov list
- oko 200 g mekog brašna
ZA NADEV:
- osnovna verzija - feta sir+mileram
- druga verzija - crvena, naranžasta i žuta paprika, dimljenja suva pečenica, kukuruz, feta sir.Priprema
PRIPREMA:
1. Sremuš operite dobro pod mlazom vode, pa stavite u blender. Po želji dodajte i malo svežeg peršunovog lišća. Dodajte deo od pripremljene količine vode, i dobro izmiksajte. Dobićete zelenu homogenu "čorbicu".
2. U činiji umutite jaja da zapene, dodajte mleko, prethodno izblendiran sremuš sa vodom, brašno i so. Dodajte i preostalu količinu vode, tako da dobijete dovoljno retku smesu, kao za klasične palačinke.
3. Na dobro zagrejanom tiganju pržite tanke palačinke, a pre sipanja smese svaki put pokapajte tiganj sa malo ulja.
4. Za nadev izdrobite feta sir, dodajte mileram i dobro pomešajte. Ukoliko želite nešto bogatiju kombinaciju, propržite malo suvog mesa (dimljena pečenica ili pršut), iseckanog na tanke trakice, dodajte svežu papriku isečenu na rezance i prodinstajte (može i smrznuta, uvek je imam zimi u zalihama), malo kukuruza šećerca iz konzerve i začinite po ukusu. Dodajte i kockice feta sira, pa nadevajte palačinke. Po želji, složite u tepsiju, pospite naribanim sirom i zapecite, toliko da se sir istopi.