Brzo priprema, a uz malo mašte možete dobiti savršenu poslasticu kako za vaše iznenadne goste tako i za ukućane. Ako vam je problem da merite sastojke u gramima, 1 ravna kašika griza ima oko 12 g, a jedna puna oko 18 g. Kašika šećera je 20 g.
Recept za pripremu griza, manje-više, svi znamo, ali da obnovimo gradivo. Ova poslastica se sticajem okolnosti često nalazi na trpezi, a i zgodna je za eksperimetisanje i fotkanje. Poslasticu od griza možete konzumirati za doručak, užinu, desert...
Ako volite ohlađen griz, uzmite u obzir da će se zgusnuti tokom hlađena. Zato je potrebno staviti manje griza, cca 100 g. Ako griz jedete odmah, slobodno stavite malo više griza. Ukoliko imate u planu da griz začinite kakaom, dodajte još malo šećera.
Sastojci:
- 1 l mleka
- 100-120 g griza
- 1 vanilin šećer
- 100 g šećera
- začini po ukusu: čokolada, kakao. cimet, mahlep...
Priprema:
Sipajte u šerpu griz, šećer i malo mleka. Kada provri, dolivajte mleko postepeno i mešajte dok se griz ne skuva. Treba da vri nekoliko minuta.
Na kraju dodajte začine po ukusu. Možete ga kuvati i obrnuto – u provrelo mleko dodajte griz i na kraju šećer i začine. Kako kome odgovara. Većinu stvari najčešće radim obrnuto jer mi tako odgovara. Poslasticu sipajte u činijice i dekorišite je po želji. Možete je preliti nekim voćnim prelivom.
Napravite kombinaciju koja najviše odgovara vašem ukusu. Griz možete obogatiti suvim grožđem ili nekim drugim suvim voćem po izboru. A možete dodati i orašaste plodove. U nedostatku činijica, teglice su odličan izbor, a posebno ukoliko imate u planu da ovu poslasticu ponesete sa sobom, npr. na posao ili da je nekome poklonite.
BONUS VIDEO