Istina, hleb sadrži mnogo ugljenih hidrata, a u mnogim slučajevima napravljen je od prerađenog brašna. Ipak, postoji zdrav način konzumiranja hleba zbog kojeg nećete dobiti na kilaži, piše "Eatthis".
Ako želite da uživate u hlebu i dok ste na dijeti, trebalo biste da pratite nekoliko jednostavnih pravila.
DRŽITE SE PRAVILA 10:1
Jednostavno je, na svakih 10 grama ugljenih hidrata, hleb bi trebalo da sadrži gram vlakana.
HLEB OD CELOG ZRNA ŽITARICA
Ako lista sastojaka počinje šećerom, fruktozom, kukuruznim skorbom ili pšeničnim brašnom, vrlo je verovatno da se radi o hlebu koji sadrži jednostavne ugljene hidrate i takav bi hleb trebalo izbegavati.
Ako niste sigurni da li je napravljen od celih zrna žitarica, prvi sastojak na listi bi trebalo da budu baš te žitarice.
BIRAJTE ORGANSKU PŠENICU
Pšenica se u poslednih 50 godina jako promenila i trebalo bi da birate onu organsku koja je manje izložena pesticidima.
KUPUJTE FERMENTISANI HLEB
Hleb od fermentisanog, kiselog testa prepun je zdravih bakterija koje pomažu u regulaciji funkcionisanja probavnog sistema.
JEDITE GA SA ZDRAVIM MASTIMA
Svoj omiljeni hleb slobodno jedite sa zdravim masnoćama poput maslinovog ulja, kokosovog ulja i maslaca. Ne samo da ćete sporije jesti već će biti i ukusniji.
BIRAJTE TAMNIJI HLEB
Što je tamnije brašno od kojeg je hleb napravljen to je on bogatiji antioksidansima.
HLEB SA SEMENKAMA
Hleb sa semenkama je prepun hranjivih sastojaka koje u običnom hlebu nećete dobiti.