Zbog ovih grešaka ajvar nam NE USPE dobro

Lana Vidović Vesti 07.09.2021 08:52 0

Deset grešaka koji mnogi prave, pa im ajvar ne uspe dobro

Zbog ovih grešaka ajvar nam NE USPE dobro

Printscreen/Youtube

Neko voli ljut, neko blag, neko sa patlidžanom, ali svakako gurmani ne mogu da odole ajvaru.

Međutim, prilikom pripreme, mnoge domaćice prave određene greške kojima kvare njegov ukus.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

img

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

img

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

Pogrešna matematika

Za dobar ajvar, ali i ostalu zimnicu, ključne su dobre namirnice, ali i prava razmera. Kad je reč o povrću, ako ga ne pravite samo od paprika, trebalo bi na tri kilograma paprike da ide kilogram patlidžana.

Birate mršave paprike

Kada kupujete paprike zamolite prodavca da vam preseče papriku kako biste bili sigurni u debljinu ovog povrća jer upravo od toga zavisi kvalitet.

Poželjno bi bilo i da je probate. Dobra paprika je zrela i debela.

Ne pečete paprike nego kuvate

Najukusniji ajvar ima finu aromu koju ne možete da dobiti kuvanjem paprika. Najbolji izbor je pečenje na roštilju, a preporučuje se onaj na prirodno drvo ili uglalj.

Prekratko pečete

Papriku i patlidžane treba dobro oprati i staviti na roštilj uz povremeno okretanje. Kad kožica počne da se odvaja, tada je paprika pečena. Nije dovoljno da samo potamni, ali vodite računa i da povrće ne zagori.

Nedovoljno cedite paprike

Oguljene paprike stavite u cedilo da se cede preko noći, najmanje 12 sati.

Takođe, i patlidžan se guli i cedi. Ajvar će imati bolji ukus, a vreme kuvanja ćete smanjiti upola.

Nestrpljivo mešate

Za kremasti ajvar koji će se savršeno mazati na hleb bitno je strpljivo mešanje.

Ostavljate semenke

Mnoge domaćice u ajvar dodaju feferone, ali ako ne volite ljuto, dobro ih očistitie od semenki. Takođe, od semenki treba očistiti i patlidžane i paprike.

Previše soli

So se dodaje postepeno, a pre svakog probanja potrebno je da malo ajvara ohldite na tanjiriću. Ukoliko probate vruć ajvar, nećete osetiti ukus.

Prljavi rubovi

Kako bi vam zimnica trajala duže, obavezno tegle najpre sterilišite. Ali, uz jedan trik nećete brinuti. – pre nego što ih zatvorite poklopcem, obrišite rubove tegle alkoholnim sirćetom.

Postupno hlađenje

Tegle zatvorite sterlizovanim originalnim poklopcima, te stavite u zagrejanu rernu na 100 Celzijus na sat do sat i po. Isključite rernu i ostavite da se u njoj ohlade. Čuvajte ih na mračnom i hladnom mestu.

img
15. 02. 2025 08:20

POMOĆ U MENOPAUZI NA BILJNOJ BAZI

img
16. 03. 2025 13:02

NESLAVAN REKORD Mnogo firmi u Nemačkoj prelazi na nepuno radno vreme

img
28. 02. 2025 10:36

EKSKLUZIVNO Čuveni ekonomista Džefri Saks – „Srbija ima veliku šansu, da postane most, mesto povezivanja“

img
13. 12. 2024 10:10

SuPer rasprodaja u PerSu! Popusti do 50% sve do isteka zaliha!

img
19. 02. 2025 08:43

Sezona Sajma: Zaslužili ste povoljan odmor!

img
16. 03. 2025 13:20

"IDIOT!" Čuveni Rus izvređao Srbina kako niko nije očekivao

img
25. 01. 2025 12:08

IZBEGNI PAD, OSIGURAJ DOBITAK!

Komentari (0)
Loading