Za praznik koji se u Srbiji obeležava 22. marta, tradicionalno se pripremaju mladenčići - pogačice sa medom koje se služe svim gostima.
Mlade domaćice mese 40 okruglih kolačića, peku i premazuju medom, čime se izražava želja da brakovi sklopljeni te godine, budu slatki.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče
Sastojci:
- 600 gr mekog brašna
- 300 ml mlake vode
- 45 svežeg kvasca
- 2 kašičice šećera
- 1 kašičica soli
- 3 kašike maslinovog ulja
- med za premazivanje
Priprema
U mlaku vodu staviti šećer, izmrviti kvasac i ostavi da kvasac nadođe. U odgovarajuću posudu staviti maslinovo ulje, dodati nadošli kvasac, so i sa brašnom zamesiti glatko testo.
Posudu sa testom pokriti sa čistom krpom i ostaviti na toplom mestu 30 minuta da testo nadođe. Na pobrašnjenu radnu površinu izručiti nadošlo testo.
Oklagijom razvudi testo na 1 cm debljine, a zatim sa čašom ili nekom okruglom modlom vaditi krugove. Veoma je važno voditi računa da ne ostane testa, već da se svo testo potroši za 40 kolačića.
Ako vam i ostane višak testa, svo preostalo testo stavite u poslednji 40-i kolačić.Slagati na podmazan pleh ili obložen papirom za pečenje. Pokriti sa krpom i ostaviti još 30 minuta da kolačići nadođu.
Nadošle kolačiće premazati sa uljem. Ako u vreme kada su Mladenci ima rascvetalih voćki, otkinuti grančicu i njome na 4-5 mesta izbockati površinu mladenčida .
U slučaju da nema,u tu svrhu upotrebite grančicu bosiljka.
Staviti da se peku u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20-25 minuta. Pečene mladenčiće,dok su još vrući, premazati medom i ostaviti da se prohlade pre služenja.
BONUS VIDEO