Ova metoda može da bude nedovoljna za uklanjanje arsena iz pirinča, koji sadrži toksine i pesticide, koji se nalaze u zemljištu. Arsen se na taj način zadržava i u pirinču. Prema savetima, najsigurniji način za kuvanje pirinča jeste da ga ostavite u šerpi da odstoji u vodi preko noći, a potom ujutru ispirate sve dok voda ne postane prozirna.
Prisustvo arsena u ovoj namirnici dokazao je profesor bioloških nauka Endi Meharg, koji je testirao kuvanje pirinča pomoću tri metode.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Prva metoda
Profesor je tetstirao najčešći način kuvanja. Stavljao je dva dela vode na jedan deo pirinča, a nakon što je voda isparila, nivo arsena se nije promenio.
Druga metoda
Na jedan deo pirinča sipao je pet istih delova vode. Višak je tokom kuvanja pirinač izbacio, pa je samim tim i nivo arsena bio upola manji.
Treća metoda
Pirinač je u vodi ostao preko noći, a otrovnih čestica bilo je 80 odsto manje nego pre toga.
BONUS VIDEO