Neizbežno je da prilikom pripremanja hrane koristite neku vrstu ulja, a kako postoje različita, ima i mnogo zabuna oko toga koje je zdravije. Australijska dijetetičarka Melisa Mejer je objasnila kako stoje stvari i šta je najzdravije. S druge strane, iznenadiće vas šta ne smatra naročito zdravim.
Jestiva ulja su čiste masti, od kojih mnogi imaju "strah", ali činjenica je da su nam masti potrebne u ishrani. Dijetetičarka ističe da su zdrave masti dobre za zdravlje srca i mozga, kao i da pomažu našem telu da apsorbuje određene nutrijente.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Ali, nisu sve masti jednake. Postoje zdrave vrste masti koje se nazivaju nezasićenim mastima – ova vrsta masti povećava nivo dobrog holesterola i doprinosi zdravlju kardiovaskularnog sistema. Postoje i zasićene masti koje nisu baš tako zdrave, posebno ako se unose u većim količinama – one povećavaju nivo lošeg holesterola, a time i rizik od srčanih bolesti.
Da li neko jestivo ulje sadrži dobre ili loše masti, zavisi od njegovih sastojaka – masline, orašasti plodovi, semenke. Ulja koja imaju više zdravih masti su ulje od uljane repice, maslinovo ulje, ulje od avokada, badema i suncokreta.
Ipak, dijetetičarkina preporuka je ekstra devičansko maslinovo ulje, koje ne samo što sadrži dosta dobrih masti, već i nije rafinisano.
Na listi ulja koje Mejerova ne smatra tako dobrim nalaze se kokosovo, palmino i ulje palminog jezgra.
- Iako je kokosovo ulje "u trendu", sadrži više od 90 odsto zasićenih masti, zbog čega ga ne preporučujem - kaže ona, dodajući da je u redu da ga povremeno koristite ako vam se dopada ukus, ali da ga ne preporučuje za svakodnevnu upotrebu.
Svakako, kada je reč o uljima, njen savet je i da obratite pažnju na količinu, čak i ukoliko koristite ona koja se smatraju zdravim. Dijetetičarka ističe da je u redu da nešto propržite, ali da bi trebalo da izbegavate prženje u dubokom ulju.
BONUS VIDEO