Celo selo miriše na njen DOMAĆI HLEB: Vera svoje POGAČE mesi dva dana i to po posebnoj recepturi!

K.Ć Vesti 09.03.2022 15:03 1

Topola – Brašno je prethodnih dana bilo najtraženija roba, rafovi su ispražnjeni a kilogrami i kilogrami nagomilani su u špajzima u mnogim domovima

Celo selo miriše na njen DOMAĆI HLEB: Vera svoje POGAČE mesi dva dana i to po posebnoj recepturi!

Rina

Da ne bi propalo najbolje rešenje je da domaćice zavrnu rukave i počnu da mese, a Vera Lazarević iz sela Vaganac kod Topole već godinama mesi hleb, ali ne onaj običan. Njen se pravi čitava dva dana, a receptura je kako kaže, poprilično komplikovana.

- Prethodan dan se zamesi testo koje se razvlači i preklapa kao kada pravite salčiće. Što se više puta razvuče i preklopi lepši je. Takođe mu poseban ukus daje i domaći pravljeni kvasac koji je napravljen od ražanog brašna, to je pre svega jedan zdrav hleb, domaći i veoma ukusan - kaže za Vera.

Celo selo miriše na njen DOMAĆI HLEB: Vera svoje POGAČE mesi dva dana i to po posebnoj recepturi!

Rina

 

Prema rečima ove vrsne domaćice, mnoge dame su pokušale da pripreme ovaj hleb, ali nisu uspele. Vera je za ovu vrstu hleba postala pravi majstor jer već postoji interesovanje i da se kupi pa joj nije teško da dnevno umesi i po nekoliko komada.

Celo selo miriše na njen DOMAĆI HLEB: Vera svoje POGAČE mesi dva dana i to po posebnoj recepturi!

Rina

 

- Osim drugačijeg ukusa on je i vizuelno poseban. Retko gde možete videti hleb koji je ovako našaran i koji zahteva tako drugačije mešenje. Testo koje smo prethodnog dana zamesili i obradili, prenoći u frižideru, a onda neposredno pred pečenje, izvadim ga iz korpice, prevrnem i sa te donje strane našaram, odnosno iscrtam ga, jer će za vreme pečenja da prepukne i onda kada ima svoje šare lepše će izgledati. Takođe se peče u poklopljenom sudu koji je zagrejan pred pečenje i sve to mu daje poseban izgled i divan ukus - objašnjava Vera.

Ovako pripremljen hleb ostavlja svakoga bez daha, jer retko ko može biti imun na miris toplog hrskavog hleba koji je pripremljen u kuhinji i ispečen u zagrejanoj rerni čuvenog šporeta smederevca.

Komentari (1)
Loading
Pegi
10.03.2022 11:34

Nesto kao Tain