Sastojci
Testo:
- 4 šoljice (od 80 ml) griza
- 4 šoljice brašna
- 5 šoljica vode
- 2 šoljice kisele vode
- 2 šoljice šećera
- 1 kesica vanilinog šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- 100 g mlevenog lešnika
- 100 g suvog grožđa
Sirup:
- 6 šoljica šećera
- 5 šoljica negaziranog, soka od pomorandže
Priprema
Testo:
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
U dublju, odgovarajuću, posudu staviti griz, brašno, prašak za pecivo, šećer i vanilin šećer, pa promešati. Dodati mlevene lešnike i suvo grožđe (koje je prethodno 15-ak minuta bilo preliveno vrelom vodom, pa ga ocediti) i sve sastojke sjediniti. Pomešati običnu vodu i kiselu vodu, pa preliti preko suvih sastojaka. Dobro promešati, da bi se smesa sjedinila. Pleh (vel. 34x20cm) obložiti pek papirom, pa sipati testo. Poravnati i staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 170 stepeni. Čačkalicom probati da li je kolač ispečen. Ispečeni kolač izvaditi i ostaviti da se prohladi.
Sirup:
Šećer i sok od pomorandže staviti na šporet, da provri. Kada sirup provri skloniti ga sa šporeta.
Prohlađeni kolač prevrnuti na veći pleh, skloniti pek papir, pa vratiti u pleh gde se peklo testo i iseći ga na kocke, pa ga preliti sa, vrelim, sirupom. Ostaviti da se dobro ohladi i da, kolač, upije sirup, pa poslužiti.
