Domaćinske trpeze nisu se mogle (kao ni danas) zamisliti bez belog mrsa – mleka, kiselog mleka, sira i kajmaka. U današnje vreme, malo će se koja domaćica odlučiti za pripremu sira ili kajmaka, ali ćemo vam predložiti nekoliko domaćih recepata u kojima slatko ili kiselo mleko predstavlja osnovni sastojak. Saznajte, dakle, kako se prave domaće kiselo mleko i domaći voćni jogurt.
Sastojci za domaće kiselo mleko
- 1 litar mleka
- 2 kašičice kiselog mleka ("maje")
Način pripreme
Mleko skuvajte i prohladite. Razredite "maju" sa malo mlakog mleka. Ostatak mlakog mleka (ne sme biti ni prevruće, ali ni hladno) sipajte u razređenu "maju" i promešajte kako bi se maja izjednačila s njim. Poklopite posudu, dobro je umotajte čaršafom i ostavite da miruje na toplom mestu oko 3 sata. Nakon toga, pažljivo je odvijte i otklopite. Pre služenja, kiselo mleko malo rashladite.