Napravite popularnu PAMUK POGAČU: Mekana je i sočna, recept ćete obožavati

Izvor: M. G. Vesti 03.03.2022 08:00 0

Neodoljivo meko testo, koje ćete obožavati

pamuk pogača

Printscreen/ YouTube

Sastojci:

- 2 dl gazirane vode

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

- 2 dl mleka
- 1 kašičica šećera
- 25 g svežeg kvasca
- 2 dl ulja
- 2 kašičice soli
- 700 g brašna
- semenke crnog kima, lana i susama

Priprema:

U posudu staviti mlako mleko dodati šećer i kvasac. Da stane 5 minuta pa dodati 2 dl mlake gazirane vode, 2 dl ulja, 2 kašičice soli i brašno. Zamesiti testo i ostaviti da nadolazi dok ne udvostruči količinu. Testo kad nadođe podeliti ga na 2 dela. Jedan deo razvaljati u krug veličine 45 cm. Iseći krug na 16 trouglova i od svakog trougla napraviti kiflicu. Kiflice ređati u tepsiju prečnika 26 cm prethodno obloženu papirom.

Kiflice poređati u krug svih 16 na sredinu tepsije. Od druge polovine testa odvojiti 150 g (od ovog ćemo praviti sredinu pogače). Preostalo testo od druge polovine razvaljati u krug prečnika 35 cm. Iseći zrakasto da dobijemo 8 trouglova. Uviti kiflice od svih trouglova testa i preseći preko polovine tako da dobijemo 16 polovina koje ređamo u tepsiju okolo prethodno poredjanih kflica. Presečena strana kiflice da dodje do oboda tepsije. Odvojenu količinu testa od 150 g razvaljati u pravougaonik veličine 12x25 cm.

Uzduž iseći testo na 4 trake. Jednu traku sa jedne strane narezati i uviti traku u rolatić i staviti na sredinu pogače. Preostale 3 trake prepoloviti da se dobiju 4. Svaku narezati sa jedne strane i uviti u rolatić, tako će mo imati 4 rolatića i poređati ih okolo rolatića na sredini pogače. Umutiti 1 žumance sa 1 kašikom ulja i 1 kašikom mleka premazati pogaču sredinu posuti semenkama crnog kima i lana, a okolo semenkama susama. Pogača da stane 40 minuta i peći na 170 stepeni 40 minuta. Na polovini pečenja ako će vrhovi pogače da izgore staviti papir za pečenje i peći do kraja.

BONUS VIDEO

Komentari (0)