Sastojci:
- 2 dl gazirane vode
- 1 kašičica šećera
- 25 g svežeg kvasca
- 2 dl ulja
- 2 kašičice soli
- 700 g brašna
- semenke crnog kima, lana i susama
Priprema:
U posudu staviti mlako mleko dodati šećer i kvasac. Da stane 5 minuta pa dodati 2 dl mlake gazirane vode, 2 dl ulja, 2 kašičice soli i brašno. Zamesiti testo i ostaviti da nadolazi dok ne udvostruči količinu. Testo kad nadođe podeliti ga na 2 dela. Jedan deo razvaljati u krug veličine 45 cm. Iseći krug na 16 trouglova i od svakog trougla napraviti kiflicu. Kiflice ređati u tepsiju prečnika 26 cm prethodno obloženu papirom.
Kiflice poređati u krug svih 16 na sredinu tepsije. Od druge polovine testa odvojiti 150 g (od ovog ćemo praviti sredinu pogače). Preostalo testo od druge polovine razvaljati u krug prečnika 35 cm. Iseći zrakasto da dobijemo 8 trouglova. Uviti kiflice od svih trouglova testa i preseći preko polovine tako da dobijemo 16 polovina koje ređamo u tepsiju okolo prethodno poredjanih kflica. Presečena strana kiflice da dodje do oboda tepsije. Odvojenu količinu testa od 150 g razvaljati u pravougaonik veličine 12x25 cm.
Uzduž iseći testo na 4 trake. Jednu traku sa jedne strane narezati i uviti traku u rolatić i staviti na sredinu pogače. Preostale 3 trake prepoloviti da se dobiju 4. Svaku narezati sa jedne strane i uviti u rolatić, tako će mo imati 4 rolatića i poređati ih okolo rolatića na sredini pogače. Umutiti 1 žumance sa 1 kašikom ulja i 1 kašikom mleka premazati pogaču sredinu posuti semenkama crnog kima i lana, a okolo semenkama susama. Pogača da stane 40 minuta i peći na 170 stepeni 40 minuta. Na polovini pečenja ako će vrhovi pogače da izgore staviti papir za pečenje i peći do kraja.
BONUS VIDEO