Paradajz je odličan proizvod za svakodnevno konzumiranje. Niskokaloričn je jer sadrži samo 15 kcal u 100 g proizvoda. Ima puno kalijuma, karotenoida i vitamina C. Sve to govori u njegovu korist. Paradajz može biti odlična užina za ljude koji žele da smršaju. Možete ih jesti mnogo bez brige da ćete dobiti na težini.
Kada je reč o svim vrstama prerađevina od paradajza, likopen, čiji su izvori, bolje se apsorbuje u prerađevinama. Likopen je prirodni pigment i snažan antioksidans koji promoviše prevenciju raka, posebno raka prostate. Zbog toga se uglavnom muškarcima preporučuje da jedu paradajz. Preporučljivo je jesti ove namirnice u prisustvu masti, poput maslinovog ulja, jer se likopen u njima rastvara. Ovo poboljšava njegovu stopu apsorpcije.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče
Prilikom kupovine paradajza, vredi pročitati informacije na etiketi proizvoda. Dobar sok od paradajza treba da sadrži paradajz, eventualno so ili biljne začine. Nisu potrebni nikakvi drugi sastojci. A evo važnih informacija za ljude koji se bore sa kardiovaskularnim bolestima, uključujući hipertenziju. Ove bolesti zahtevaju stalnu kontrolu količine soli koja se konzumira svakog dana – glavnog izvora natrijuma u našoj ishrani. Čaša soka od paradajza sa solju može da sadrži oko 300-630 mg natrijuma, što je 20-42 procenta. Dovoljan dnevni unos (AI). U takvim slučajevima, vredi izabrati sokove od paradajza bez dodatka soli - čaša takvog proizvoda sadrži oko 25 mg natrijuma.
Šta je sa kečapima?
Često se u kečape dodaju mnogi nepotrebni sastojci. To uključuje: zgušnjivače, glukozno-fruktozni sirup, boje, arome, itd. Kečap se zaista može proizvesti bez ovih dodataka. Zato obratite pažnju na to koliko paradajza ima u prerađenom proizvodu. Možda ćete otkriti da u svoju ishranu uključujete kečap koji ne sadrži paradajz!
Najčešće je cena nagoveštaj nutritivne vrednosti kečapa, ali ne uvek. Što je jeftiniji, veći je rizik da ima malo paradajza i puno aditiva.
Neki proizvođači dodaju i do 30 procenata da bi poboljšali ukus svog proizvoda. više glukozno-fruktoznog sirupa nego što bi dodali šećer, što je još jedan argument za NE za takav proizvod. Fruktoza zaobilazi metaboličke puteve i može izazvati debljanje - u ovoj situaciji, od dve greške, šećer je bolji dodatak.

Liga šampiona – fudbalsko usijanje u Barseloni i Parizu

RUSIJA POKRENULA NOVU OFANZIVU Haos na na severoistoku Ukrajine

VAŽAN TRENUTAK NA BEOGRADSKOJ BERZI Danas je ostvaren istorijski iskorak za srpsko tržište kapitala

LJUDI MOJI, JEL MOGUĆE OVO? Tiktokerka doživela horor u kuhinji, mrtva riba ''pobegla'' iz pleha! (VIDEO)

Na ponos Srbiji: EXPO 2027 Beograd podržao Beogradski maraton u trci za čovečanstvo

Šta povezuje Mikija Mausa, Duška Dugouška, Super Marija i Vučka?
KARADŽIĆ OBJAVIO PRELEP SNIMAK: Ovo je najrodoljubiviji sabor patriota - ne damo Srbiju!

Zemlja vatre i nara na obali Kaspijskog jezera stiže na EXPO 2027 Beograd

OBOREN RUSKI AVION OD 100 MILIONA DOLARA! Ukrajinski dron uništio ruskog bombardera!

6:0 ILI 6:1 TIP JE PROŠAO Od sada, svi tiketi na ATP Masters 1000 turnirima imaju posebnu prednost!

Svetski šampion optužen za pedofiliju
SNEŽA KUŠADASI SE DIVI LAKIĆEVIM MIŠIĆIMA: Njegova snaga je opila, izgubila se u mislima (VIDEO)

PENTAGON PRIZNAO: SAD još nisu odlučile o povlačenju vojske iz Evrope

"Dina 3": Otkriveno koji će glumac da se pridruži ekipi legendarne franšize FOTO/VIDEO

NAĐEN SA RANOM U GLAVI, LEŽAO U LOKVI KRVI Lekari zaprepašćeni, muškarac (30) preživeo igru "ruskog ruleta"

Gall
28.02.2022 09:27Filovanje preradjivača paradajiza!!!NAJZDRAVIJI JE DOMAĆI PRADAJIZ,KOJI SE PROIZVODI OZ SEMENKE PLODA,I MOZE SE TAKO PROZVODITI GODINAMA,OVA HIBRIDNA SEMENA SI JEDNO OBIČNO SRANJE,KAO PLASTIKA,BEZ UKUSA,MIRISA SAMO LIČI NA PRADAJIZ!!!!!!!