Recept za srneći gulaš pravo iz riznice starog majstora i lovca. Sastojci su za 5 osoba, a ukoliko želite da napravite veću količinu, samo duplirajte meru za sastojke.
Sastojci:
1/2 kg srnetine isečene na kocke
1/2 kg iseckanog luka na kockice
1 kg krompira
1 dcl ulja
1 dcl belog vina
100-200 ml paradajz soka (u zavisnosti koliko želite da bude kiselo)
1 kašičica soli
1 kašičica bibera
1 kašičica mlevene ljute tucane paprike
1 kašika mlevene slatke crvene paprike
1 kašika vegete
2-3 Lista Lovorovog lista
Priprema
Isečeni luk dinstati na ulju dok ne postane staklenast ili "providan". Zarim, dodati isečenu srnetinu i 2 dcl vode i dinstati uz stalno mešanje. Trebalo bi da se krčka na slabijoj vatri.
Kada je meso upola izdinstano dodati kašiku vegete, kašičicu bibera, kašiku mlevene crvene paprike, kašičicu soli i kašičicu ljute tucane paprike.
Očisćen krompir iseći na četvorine i dodati u meso. Možete u ovom trenutku, ali i kasnije ukoliko volite da krompir bude malo tvrđi.
Dodati sok od paradajza i belog vina, lovorov list. Uz postepeno mešanje, kuvati lagano oko 2 sata.
Paprikaš mora da bude gust te je poželjno ne dodavati vodu osim onih 2 dcl u dinstanju.
Posluživanje
Poslužiti uz pogaču ispod sača ili beli hleb. Predlog za salatu jeste nabolje da bude miks turšije, kiseli krastavci, paprika, kupus, ljute papričice.