Kukuruzno brašno ili griz imaju pozitivan uticaj na celokupno zdravlje čoveka. Palenta ne sadrži gluten i preporučuje se svim uzrastima.
Zdravstvene prednosti palente
Palenta u svom sastavu ima prirodne masti, tačnije karitenoide. Upravo te zdrave masnoće zaslužne su za njene moći koje pospešuju bolji i kvalitetniji rad creva.
Kukuruz sadrži i veliku količinu fosfora, magnezijuma, cinka, kalijuma, bakra, selena i mangana.
Zahvaljujući kukuruzu koji sadrži, palenta ima vrlo mali broj kalorija u sebi. Zato je idealan obrok za mršavljenje. Palenta je jedna od najboljih i najefikasnijih namirnica koje se preporučuju kada su dijete u pitanju.
Jačanje ćelija debelog creva takođe je još jedna od prednosti koja je zabeležena kod osoba koje su palentu uvrstili u svoje redovne obroke. Osim što će ih ojačati, palenta će takođe delovati antioksidantno na celokupan organizam, ne samo na creva.
Smanjuje holesterol zahvaljujući dobrim mastima koje sadrži, kao i vlaknima i kompleksnim ugljenim hidratima. Palenta će sprečiti i pojavljivanje viška kilograma.
Pravilno spremanje palente:
- U lonac stavite 3 i po šolje vode,
- Dodajte malo ulja i prstohvat soli,
- Kada sve provri, temperaturu smanjite na minimum i sipajte jednu šoljicu kukuruzne palente uz konstantno mešanje.
Upotreba:
Preporučuje se upotreba drvene kašike, zbog oksidacije metalne kašike. Nećete pogrešiti ako dodate semenke ili povrće.