Niti će se ubuđati, niti će se osušiti: Kako da hleb ostane mekan i svež bar nekoliko dana, a ne odmah sutradan da propadne?

Nedeljko Tišanović Vesti 18.12.2025 10:49 0

Probajte već danas – ukućani će biti ubeđeni da ste jutros svratili do pekare.

domaći hleb

Shutterstock

Ako vam se hleb brzo suši ili hvata buđ, niste jedini – ali postoji jednostavno rešenje zbog kog ćete prestati da ga bacate. Bez skupih posuda i bez frižidera, ovaj trik čuva hleb mekanim i mirisnim danima, kao da je tek kupljen u pekari.

Celer je tajno oružje za svež hleb.


Iako zvuči neobično, ubacivanje jednog opranog i osušenog štapića celera u kesu sa hlebom pomaže da se održi idealna vlažnost. Hleb se inače suši jer gubi vlagu, a buđa se javlja kada je ima previše. Celer postepeno otpušta vodu, hleb je lagano upija, ostaje elastičan i ne bajati – bez ikakvog prenosa mirisa na veknu.

Kako da trik funkcioniše?
Dovoljno je da u kesu sa hlebom stavite jedan štapić celera i dobro je zatvorite. Rezultat je primetan već sledećeg dana.

Shutterstock

Shutterstock

 

 

Tri zlatna pravila za dugotrajnu svežinu hleba:

  • Platnene ili lanene vreće su bolji izbor od plastike, jer omogućavaju hlebu da "diše" i smanjuju kondenzaciju.
  • Frižider izbegavajte, jer iako sprečava buđ, hleb u njemu mnogo brže bajati.
  • Zamrzavanje je najbolje rešenje na duže staze – isecite hleb na kriške i vadite po potrebi. Tostiranjem se vraća prvobitna tekstura.

Ovaj mali kuhinjski trik pomaže ne samo vašem budžetu, već i planeti. Ogromne količine hleba završavaju u kanti, a uz malo pažnje to se lako može promeniti.

Uz celer u kesi, miris doma i ukus svežeg hleba mogu da traju danima.

Bonus video: 

@najzena.rs UNESITE OVE TRI BILJKE U SVOJ DOM U NOVOJ GODINI: Donose sreću #najzena #zena #domacinstvo #uredjivanjeenterijera ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading