Džabe ste očistili celu kuhinju: U ovaj deo se uvek zavuče prljavština, evo kako da ponovo zablista

Ana Klikovac Vesti 03.12.2025 18:57 0

Evo kako profesionalci za čišćenje uklanjaju mrvice, mast i lepljive ostatke između...

Shutterstock

Shutterstock

Uski i teško dostupni prostor između šporeta i radne površine može postati mesto na kojem se skupljaju prljavština i mrvice. Čak i ako temeljno čistite kuhinju možete zanemariti ovaj frustrirajući procep: ništa ne deluje dovoljno dugo da očisti unutrašnjost tog prostora. Zapravo, ponekad se prljavština samo gura dublje unutra.

„Čista kuhinja zavisi od čišćenja skrivenih mesta poput prostora između šporeta i radne površine, što ima veći uticaj nego što većina ljudi misli,“ kaže Rešmina Ahmad, vlasnica kompanije ,,Cura Maids" za sajt Martha Stewart.

Evo kako profesionalci za čišćenje, poput Ahmadove, uklanjaju mrvice, mast i lepljive ostatke između šporeta i radne površine kako bi kuhinja bila zaista besprekorno čista.

Prva metoda: Usisavanje

Da biste uklonili mrvice iz ovog prostora, koristite ručni usisivač sa uskim nastavkom. (Ako planirate da nastavite na metod dva ili tri, obično se preporučuje prvo usisavanje labavih mrvica.)

Upotrebite uski nastavak ručnog usisivača da usisate prostor između radne površine i šporeta, usisavajući dve do četiri minute.

Shutterstock

Shutterstock

 

Zatim koristite malu četku za procep, ravnu metlicu ili suvu ravnu mop glavu da uklonite eventualno zapuštene mrvice.

Ponovo usisajte uskim nastavkom kako biste pokupili preostale ostatke.

Druga metoda: Ravan mop 

Prema Džonu LeBaronu, suvlasniku ,,Primavera Cleaning Service", korišćenje ravnog mikrofiber mopaje jednostavan način da očistite ovaj uski prostor koristeći alat koji verovatno već imate kod kuće.

Upotrebite čist mop i proverite da je rerna potpuno ohlađena.

Temeljno navlažite glavu mopa (ili jednokratnu/odvojivu mikrofiber krpu za mop) toplom vodom, a zatim je ocedite.

pod

Shutterstock

 

Umetnite ravnu stranu mopa u prostor između radne površine i šporeta i očistite jednu stranu.

Okrenite glavu mopa da obrišete suprotnu stranu.

Nastavite dok mop ne bude čist. Ispirajte i cedite mop ili menjajte krpu od mikrofibera po potrebi.

Ostavite da se osuši na vazduhu pre korišćenja rerne.

Za ovaj metod možete koristiti i kubanski mop, koji ima dugačku drvenu dršku sa manjim „T“ oblikom na dnu. Prema LeBaronu, ovaj dizajn, u kombinaciji sa krpom za čišćenje, omogućava da se očiste obe strane procepa odjednom.

Treća metoda: Pasta od sode bikarbone

Za tvrdokorne naslage, Ahmadova preporučuje kuhinjski klasik: sodu bikarbonu. „Soda bikarbona je odlična jer razgrađuje mast bez grebanja radne površine, što je posebno važno ako imate kamen ili nerđajući čelik,“ kaže ona.

Napravite gustu pastu od sode bikarbone i vode.

Umočite velike pamučne kuglice ili pamučne jastučiće za šminku u pastu.

soda bikarbona

Shutterstock

 

Omotajte natopljeni pamuk oko vrha uskog štapa ili drvene drške. (Alternativno, možete koristiti i ravni mop sa jednokratnom mikrofiber krpom.)

Nanesite pastu duž gornje i bočne strane procepa.

Isperite čistim, vlažnim pamučnim jastučićima, krpama ili ravnim mopom.

Kako sprečiti buduću nered između šporeta i radne površine

Ne želite da u budućnosti trošite puno vremena na čišćenje ovog uskog prostora? Postoji nekoliko preventivnih (i od strane profesionalaca testiranih) metoda koje mogu smanjiti potrebu za čestim dubinskim čišćenjem.

  • Silikonske navlake za procep: Prema Ahmadovoj, silikonske navlake za procep su prava stvar. „Otporne su na toplotu, napravljene od hrane bezbednog silikona i bukvalno sakupljaju mrvice pre nego što nestanu u prazninu,“ objašnjava ona. Jednostavno ih uklonite za čišćenje, a zatim vratite na mesto.
     
  • Trake za šporet: Trake za šporet su slične silikonskim navlakama, ali su posebno dizajnirane za mesto gde se šporet spaja sa radnom površinom i mogu biti izrađene u različitim bojama i materijalima. „Razmislite o njima kao o prelaznoj traci na podu gde se spajaju dve vrste poda, poput drveta i pločica,“ objašnjava LeBaron. „Ove trake popunjavaju procep, a neke imaju i lepak da formiraju čvrsto zaptivanje sa obe strane.“
     
  • Redovno nedeljno održavanje: Nedeljno održavanje pravi veliku razliku, kaže Ahmadova. Dodavanje ovog mesta na nedeljnu listu za usisavanje ili redovno brisanje ravnim mopom sprečiće nakupljanje nereda.
     
  • Pažnja prilikom pripreme hrane: „Deluje očigledno, ali pokušajte da ne sečete ili pomerate stvari direktno iznad tog prostora,“ savetuje Ahmadova. „Samo pomerite dasku za sečenje ili činije malo dalje na radnu površinu.“ Namerni pomak daske za sečenje ili posuda može napraviti ogromnu razliku.

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading