Kao iz poslastičarnice: Poboljšajte ukus kolača iz kesice jednostavnom zamenom, biće sočniji nego ikada

Ana Klikovac Vesti 01.12.2025 10:00 0

Da biste isprobali ovaj trik kod kuće, jednostavno dodajte...

Printscreen/Youtube/Netflix

Printscreen/Youtube/Netflix

Bilo da priređujete zabavu u poslednjem trenutku ili jednostavno žudite za nečim slatkim, sa gotovom mešavinom za kolače ne možete pogrešiti. Ona je ukusna prečica za sve vaše poslastice.

Ipak, postoje načini da gotovu mešavinu učinite još boljom, i iznenađujuće su laki.

Najjednostavniji trik: upotrebite jedno jaje više nego što je navedeno na pakovanju. Ovaj dodatak može poboljšati teksturu i ukus kolača, pretvarajući običnu smesu u izvanrednu poslasticu.

Ali zašto ovaj trik zapravo funkcioniše?

Poslastičar i instruktor Trunga Vu otkriva ova fora pomaže, kao i koje još brze zamene mogu da unaprede vašu gotovu mešavinu za kolače.

Zašto treba dodati još jedno jaje u gotovu mešavinu za kolače

Pre nego što istražimo efekat dodatnog jajeta, korisno je razumeti šta jaja uopšte rade u kolaču.

„Prvo, ona služe kao vezivno sredstvo koje drži sve na okupu“, kaže Vu. Takođe dodaju bogatstvo i vlagu, što pomaže u narastanju testa.

„Voda koja se nalazi u jajima (kao i u drugim delovima recepta) pretvara se u paru kada se zagreje, što se širi i pomaže kolaču da naraste“, dodaje Vu. Takođe, kada se jaja zagrevaju, njihovi proteini koagulišu (tj. zgušnjavaju se ili učvršćuju), čime zadržavaju tečnosti i obezbeđuju strukturu, napominje Vu. Kao rezultat, „dodavanje dodatnog jajeta u gotovu mešavinu može pojačati ove efekte“, kaže Vu.

kolači

Shutterstock

 

Vredno je istaći da navedene karakteristike jaja mogu doprineti vrhunskom kolaču bez obzira na vrstu kolača, ali su posebno korisne kod bezglutenskih varijanti. To je zato što, prema Vu-u, takvim kolačima nedostaje glutenska mreža koju stvara pšenično brašno i koja obezbeđuje strukturu.

Da biste isprobali ovaj trik kod kuće, jednostavno dodajte jedno jaje više kada dođe vreme da spojite mokre sastojke. Samo pazite da se držite jednog dodatnog jajeta, jer je moguće preterati. Kao što Vu ističe, dodavanje previše jaja može kolaču dati preteran ukus jajeta ili gumenastu teksturu.

Drugi načini da poboljšate gotovu mešavinu za kolače

Pored dodavanja dodatnog jajeta, razmotrite i ove jednostavne zamene koje mogu podići kvalitet vaše gotove mešavine kada pečete kod kuće.

  • Koristite istopljeni puter umesto ulja: Istopljeni puter je odlična zamena za ulje u pečenju. Dok su većina ulja koja se koriste u kolačima neutralna ili bez mirisa i ukusa, puter ima odličan ukus, ističe Vu. Još jedna prednost? Daje čvršće kolače, što može biti korisno ako ih slažete jedan na drugi. „Puter sadrži mnogo zasićenih masti, što ga čini čvrstim na sobnoj temperaturi ili nižoj, dok ulje ostaje tečno na sobnoj temperaturi ili čak kada je u frižideru“, objašnjava Vu. Ove osobine prenose se i na kolač, dodaje on.
     
  • Dodajte kafu u čokoladne kolače: Prema Vuu, kafa i čokolada dele mnoge slične karakteristike. „Obe su gorke i mogu sadržati nijanse ukusa orašastog voća, voćnosti, citrusa ili kiseline. Ovi ukusi mogu se međusobno dopunjavati, pa čak i pojačavati kada su u paru“, kaže Vu. Da biste uključili ovaj sastojak, zamenite deo ili sve tečne sastojke (poput mleka ili vode) kafom. „Možete takođe umešati instant kafu u suve sastojke, ako je to ono što imate pri ruci“, kaže Vu.
     
  • Natopite kolač jednostavnim sirupom: Za izuzetno sočan kolač, Vu predlaže korišćenje jednostavnog sirupa. Da biste ga napravili, pomešajte jednake delove šećera i tople ili ključale vode dok se šećer potpuno ne rastvori; slobodno dodajte ekstrakt vanile, malo ruma ili koru pomorandže za dodatni ukus, napominje Vu. „Premažite time kolač kako biste mu dodali više vlage i pomogli mu da duže ostane sočan“, objašnjava on.

 


Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading