Beli luk se neće pokvariti do sledećeg leta: Potrebna vam je samo so

Vesti 22.11.2025 21:39 0

So ima dva važna efekta: prvo, apsorbuje suvišnu vlagu iz okoline i iz samih glavica, a drugo, slaže se kao barijera koja otežava razmnožavanje bakterija koje uzrokuju truljenje.

beli luk

Shutterstock

Mnogi se suočavaju s problemom da beli luk počne da klija ili truli već tokom zime. Međutim, prema savetima iskusnih baštovana iz Belorusije, postoji jednostavan trik koji može sačuvati beli luk svežim do sledećeg leta.

Kako izabrati beli luk za dugotrajno skladištenje

Za uspešno čuvanje, potrebno je da izaberete zdrav i suv beli luk. Češnjevi moraju biti čvrsti, bez pukotina i mrlja. Sorte sa debljom ljuskom se bolje čuvaju i duže ostaju netaknute.

Takođe, nije preporučljivo prerano skraćivati koren ili listove – oni služe kao zaštita i usporavaju isušivanje. Beli luk se može okačiti u guste pletenice ili staviti na ventilirano mesto koje nije direktno izloženo suncu.

Zašto so pomaže kod čuvanja belog luka

Ključni savet koji dolazi od stručnjaka je — posipanje belog luka solju. Preporuka je slojevito slagati glavice u posudu, svaku posipati slojem soli, pa ponovo glavice, pa opet so.

beli luk

Shutterstock

 

 

So ima dva važna efekta: prvo, apsorbuje suvišnu vlagu iz okoline i iz samih glavica, a drugo, slaže se kao barijera koja otežava razmnožavanje bakterija koje uzrokuju truljenje.

Beli luk treba čuvati u mračnom, hladnom i suvom prostoru.

Zimski beli luk najbolje opstaje na temperaturama od 0 do 4 °C,
Letnji beli luk može biti stabilno pri 16 do 20 °C.
Vlažnost prostora ne bi smela prelaziti 60 % — previsoka izaziva kondenzaciju i buđ.

Redovno proveravajte zalihe i uklanjajte oštećene ili počete glavice kako biste sprečili da se kvar proširi i sačuvali beli luk, navodi Krstarica.

Bonus video:

 

@najzena.rs VODA OD KISELIH KRASTAVACA JE PRAVO BLAGO: OBIČNO ZAVRŠI U SUDOPERI, A KAD ČUJETE KOLIKO JE KORISNA VIŠE JE NEĆETE BACATI #najzena #zena #viral #viraltiktok #fyf ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading