Nije ni mleko ni puter: Kuvarica otkrila tajni sastojak za savršeno kremast pire krompir

Vesti 17.11.2025 12:27 0

Kuvarica nam je otkrila kako se pravi najmekši pire krompir!

krompir pire

Shutterstock

Priprema savršenog pire krompira deluje jednostavno, ali može biti prava muka. Često ispadne bezukusan ili pun grudvica ili previše redak. Međutim, postoji jednostavan sastojak koji ga čini glatkim i kremastim.

Kuvarica Džanin Donofrio, osnivač brenda „Love and Lemons“, otkrila je trik: ključ nije u puteru ni mleku, već u kiseloj pavlaci. „Ne šalim se kad kažem da je to najbolji pire koji sam probala. Neverovatno je bogat i kremast, a kisela pavlaka mu daje prijatnu, blago kiselkastu notu“, rekla je kuvarica.

Kisela pavlaka sadrži dovoljno masnoće i mlečne kiseline, koja osvežava ukus krompira i sprečava da bude bezličan. Takođe dodaje vlagu, pa pire postaje svilenkast i mekan, ali ne i vodenast. Čak i mala količina pavlake uravnotežuje masnoću putera i mleka, pa dobijate savršeno kremast pire bez dodatnog truda.

Kako napraviti pire krompir

Sastojci:

1 kg krompira

80 g neslanog putera

160 ml punomasnog mleka

80 ml kisele pavlake

2 čena belog luka

So i biber po ukusu

Seckani vlašac (po želji)

pire krompir

Shutterstock

 

 

Priprema:

Oljuštite krompir i isecite ga na komade. Kuvajte ga u posoljenoj vodi dok ne omekša (oko 15–20 minuta). Ocedite krompir i vratite u šerpu. Dodajte puter i izgnječite dok ne postane gladak. Ugrejte mleko i dodajte postepeno, mešajući dok ne dobijete željenu teksturu. Umešajte kiselu pavlaku i začinite solju i biberom. Po želji, dodajte seckani vlašac odozgo. Poslužite toplo.

Video:

@najzena.rs VODA OD KISELIH KRASTAVACA JE PRAVO BLAGO: OBIČNO ZAVRŠI U SUDOPERI, A KAD ČUJETE KOLIKO JE KORISNA VIŠE JE NEĆETE BACATI #najzena #zena #viral #viraltiktok #fyf ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading