Ne samo od kivija: Možete jesti i koru od ovog voća i povrća, puna je vitamina

Ana Klikovac Vesti 07.11.2025 10:25 0

Spoljašnji sloj može biti tvrd, u zavisnosti od vrste, ali...

voće

Shutterstock

Kore jabuka i grožđa jedemo bez razmišljanja, dok bi mnogi od nas s neodobravanjem gledali na ideju da grickaju neoljušteni kivi — iako je potpuno jestiv.

Zapravo, sledeće voće se obično guli, ali su njihove kore sasvim jestive. A kao dodatni bonus u sprečavanju rasipanja hrane, kora često sadrži dodatne hranljive materije.

Mango

Kora je odličan izvor vitamina C, E i vlakana. Iako je ovo više nego što biste pojeli kod kuće, za poređenje, studije pokazuju da 10 grama kore sadrži između 36 i 78 grama vlakana.

mango

Shutterstock

 

Zbog svojih nutritivnih svojstava, naučnici proučavaju mogućnost stvaranja praha od kore manga koji bi se mogao dodavati u pekarske proizvode, testenine i želee. Ipak, neki ljudi mogu imati alergijsku reakciju na koru, pa je najbolje da je ne probate ako niste uradili test na alergije.

Kora banane

Možda niste znali da se žuta spoljašnjost koristi u kuvanju u mnogim zemljama širom sveta.

banana

Shutterstock

 

Čak je i Nigela Loson osmislila recept za kari od kore banane, koji je postao viralan na internetu. Kora je bogata rastvorljivim vlaknima, antioksidansima i mikronutrijentima.

Kivi

Ovo malo voće može pomoći u održavanju redovne probave, naročito ako jedete i koru. Studije pokazuju da konzumiranje dva kivija dnevno može povećati učestalost stolice i pomoći kod blage opstipacije.

kivi

Shutterstock

 

Ako želite više vlakana, koja su važna za zdravu probavu, jedite kivi ceo. Ne možete da podnesete „dlakavu“ koru? Probajte zlatni kivi, koji ima glatku spoljašnjost. Jedenje kore zlatnog kivija može povećati unos vlakana i do 50%.

Lubenica

Pre nego što bacite koru u smeće, razmislite o ovome: korice lubenice sadrže citrulin, jedinjenje koje pomaže u regulaciji krvnog pritiska, kao i antioksidanse i minerale poput kalcijuma, magnezijuma, kalijuma i gvožđa.

lubenica

Shutterstock

 

Uostalom, ukiseljena kora lubenice je poznati južnjački specijalitet.

Tikva ,,Butternut"

Ne volite da ljuštite tikvu? Ne morate!

Shutterstock

Shutterstock

 

Spoljašnji sloj može biti tvrd, u zavisnosti od vrste, ali je jestiv, prema podacima USDA. Istraživanja o tikvi ,,Butternut" pokazala su da je njena kora bogata antioksidansima. Kora tikve obično omekša nakon kuvanja, naročito kod vrsta kao što su acorn ili delicata tikva.

Šta treba znati pre konzumiranja kora voća i povrća

Proizvodi mogu biti kontaminirani bakterijama i pesticidima, pa je važno temeljno ih oprati. FDA preporučuje ispiranje pod mlazom vode najmanje 30 sekundi uz blago trljanje površine. Prema podacima Američke agencije za zaštitu životne sredine (EPA), ispiranje pomaže u smanjenju količine pesticida, ali ih ne uklanja u potpunosti. Ipak, organizacija navodi da su preostali tragovi pesticida daleko ispod nivoa koji bi mogao predstavljati rizik po zdravlje.

 

Bonus video:

 

@najzena.rs ZAŠTO SE POMORANDŽE PAKUJU U CRVENE MREŽICE? #najzena #zena #fyf #fyp #viral ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading