Važno je prati voće i povrće pre nego što ih jedete ili koristite u kuvanju i pečenju, ali da li je obična voda dovoljna? Mnogi tvrde da pranje voća sodom bikarbonom predstavlja prirodan način čišćenja, ali da li to zaista čini vaše jabuke ili grožđe bezbednijim za jelo?
Stručnjak za bezbednost hrane je dao odgovor — i ispostavilo se da je situacija složenija nego što se čini.
Da li treba potapati voće u sodu bikarbonu?
Postoje studije koje pokazuju da potapanje voća u vodi sa sodom bikarbonom može ukloniti dva specifična pesticida, objašnjava Ejmi Džonston edukator za proširenje programa i docentkinja za bezbednost hrane na Univerzitetu u Minesoti za sajt Martha Stewart.
Shutterstock
Međutim, potapanje nosi i određene rizike. Džonston brzo ističe termalni šok, koji može nastati ako je voda u kojoj potapate voće toplija ili hladnija od samog voća. Ako se to dogodi, bakterije iz vode mogu prodrijeti u unutrašnjost voća, što znači da ćete ih pojesti. Zbog toga Johnston preporučuje kratko uranjanje i ispiranje umesto dugog potapanja.
Pravi način korišćenja sode bikarbone za pranje voća
Ako želite da koristite sodu bikarbonu, Džonstonova savetuje da pomešate malu količinu — oko jednu kašičicu na litar vode — i tim rastvorom operete voće.
Shutterstock
„Soda bikarbona može delovati kao blagi deterdžent,“ kaže ona. „Može pomoći da se ukloni fizička prljavština.“ Ali naglašava: „Ne utiče na bakterije; nije sredstvo za dezinfekciju.“
Umočite voće u rastvor sode, nežno ga protresite ili utrljajte nekoliko sekundi, a zatim temeljno isperite pod hladnom tekućom vodom. Izbegavajte dugotrajno potapanje jer može izazvati termalni šok i uticati na teksturu ili ukus voća.
Kako se soda bikarbona upoređuje sa pranjem vodom
Soda može blago peniti, stvarajući sitne mehuriće koji, zajedno sa blagim trljanjem, „pomažu da se otkloni prljavština,“ kaže Džonstonova. Ipak, ispiranje pod hladnom tekućom vodom i dalje ostaje efikasan i naučno potvrđen metod za većinu voća.
Saveti prema vrstama voća
Jabuke i kruške
Ovo voće glatke kore dobro podnosi kratko potapanje u rastvor sode bikarbone i ispiranje. Studije o uticaju sode na uklanjanje pesticida rađene su upravo na jabukama.
Grožđe
Pošto grožđe raste u grozdovima, najbolje je staviti ga u cediljku i lagano ga promućkati u rastvoru sode, a zatim dobro isprati pod hladnom tekućom vodom.
Banane
Pošto se kora ne jede, dovoljno je samo isprati voće pod vodom da se ukloni površinska prljavština pre ljuštenja.
Dinja i lubenica
Bakterije sa kore mogu preći na unutrašnjost kada se seče, zato uvek operite celo voće pod hladnom tekućom vodom, koristeći četku za voće ako je potrebno. Možete koristiti i rastvor sode bikarbone, ali izbegavajte dugotrajno potapanje.
Bobičasto voće (jagode, borovnice, maline)
Zbog porozne kore, duže potapanje može uzrokovati da voće upije vodu i brže se raspadne. Kratko ispiranje pod hladnom vodom obično je dovoljno, mada možete dodati i sodu bikarbonu.
Zaključak
Korišćenje sode bikarbone može pomoći u uklanjanju prljavštine i ostataka sa voća, ali nije zamena za dezinfekciju. (Džonstonova napominje da to nisu ni komercijalna sredstva za pranje voća koja se prodaju u prodavnicama.) Kada ste u nedoumici, izbegavajte potapanje i oslonite se na hladnu vodu i blago trljanje — jednostavno i efikasno.
Bonus video:
Možda vas zanima…