Sada kada je sezona pečenja (konačno) stigla, verovatno ste spremni da svoje kalupe za pečenje stavite u upotrebu.
Ali da li uvek koristite pravi tip kalupa za određeni recept? Kalupi od stakla i metala imaju različite prednosti i najbolje funkcionišu za određene vrste recepata.
Saznajte šta svaki tip kalupa donosi vašem pečenju – i šta profesionalci preporučuju da koristite za svoje recepte.
Prednosti staklenih kalupa
Stakleni kalupi obično nisu uključeni u one univerzalne setove za pečenje, ali nude mnogo prednosti, posebno za određene vrste jela. Najčešće ćete staklene kalupe pronaći u veličinama 34x24cm i u obliku za pite.
Ne lepe se i nisu reaktivni
Čak i ako nešto zagori, dobro potapanje u vodu obično je dovoljno da uklonite sve zagorele ostatke sa staklenog kalupa, dok čišćenje metalnog kalupa može zahtevati više truda. Takođe, staklo je nereaktivno, pa kiseli sastojci – kao što su limun i paradajz – neće promeniti boju niti oštetiti vaše kalupe, kaže Sali Mekeni, osnivač sajta o pečenju ,,Sally's Baking Addiction".
Možete videti šta se dešava ispod površine
Ako ste ikada imali previše vlažnu koru za pitu, verovatno ćete razumeti zašto je stakleni kalup za pitu idealan. Često gornja kora izgleda savršeno zlatno, ali kada isečete pitu, donja kora je nedovoljno pečena.
Shutterstock
„Obožavam da koristim staklene kalupe za pitu jer mogu da vidim da li je donja kora dovoljno porumenela“, kaže Mekeni za Real Simple. „Taj vizuelni pokazatelj je veoma, veoma koristan da se izbegne vlažna kora.“
Oni duže zadržavaju toplotu
„Kada pečete u staklu, iako staklo ima manju provodljivost, ono je izolator“, kaže Džesi Džekson III, instruktor za pečenje i poslastičarstvo na ,,Culinary Institute of America".
„Staklu treba vremena da se potpuno zagreje, ali kada se zagreje, ravnomerno raspoređuje toplotu. Pogodnije je za pečenje duže vreme, gde se ne želi previše rumenjenje, a vlaga se može zadržati.“ To znači da je idealno za jela poput zapećenih jela, lazanja ili velikih pita sa voćem, gde možda želite da jelo ostane toplo dok ga služite (i za sve važne druge porcije).
Prednosti metalnih kalupa
Kada pomislite na kalupe za pečenje, verovatno mislite na metalne kalupe, bilo da se radi o plehovima za kolačiće, kalupima za rolate ili setovima okruglih ili kvadratnih kalupa. Oni su često najvažniji kada je u pitanju posuđe za pečenje.
Brzo se zagrevaju
Metalni kalupi su odlični provodnici toplote – što znači da vaše pecivo počinje da se peče u trenu. „Metalni kalupi su idealni za kolačiće, braunije, hleb, kolače – sve što zahteva brzo i jako prenosenje toplote da se postavi struktura“, kaže Mekeni.
Pruža hrskave ivice
Ako pečete kvadratni kolač – ili jednostavno želite hrskave ivice – metalni kalup je pravi izbor.
Shutterstock
„Neki ljudi baš žele one hrskave ivice na uglu braunija“, kaže Džekson. „Postizanje te hrskave ivice dolazi korišćenjem metalnih kalupa.“
Otporniji su
Iako staklo koje je pogodno za rernu može biti izdržljivo, i dalje je sklono lomljenju ako se ispusti ili ako se na njega primeni preveliki pritisak – a Mekeni savetuje da se izbegava korišćenje staklenih kalupa na veoma visokim temperaturama ili ispod roštilja kako bi se sprečila moguća katastrofa u rerni.
S druge strane, metal podnosi toplotu – bukvalno – i dobro podnosi velike temperaturne promene koje bi mogle izazvati toplotni šok i razbiti stakleni kalup. Metalni kalupi takođe mogu izdržati pranje uz nešto jače ribanje, sve dok nemaju nelepljivu površinu koja bi mogla biti oštećena čeličnom vunom ili drugim abrazivnim sredstvima. (Pažljivo proverite uputstva za održavanje kada ga kupujete!)
Zaključak: Kako odabrati pravi kalup za vaše potrebe
Ako recept ne navodi koji tip kalupa treba koristiti, trebalo bi da razmotrite šta i kako pečete. U osnovi, stakleni kalupi su najbolji za pite, zapećena jela, lazanje i druga jela koja imaju koristi od sporijeg pečenja, dok je metalni kalup najbolji za peciva poput hleba, braunija i kolačića koja zahtevaju brzo zagrevanje i hlađenje koje metal omogućava.
Međutim, to ne znači da ne možete koristiti drugi tip kalupa ako želite – možda će biti potrebno samo napraviti nekoliko prilagođavanja, kaže Mekeni.
- Prelazak sa stakla na tamni metal: Smanjite temperaturu rerne za oko 25°F (10–15°C) kako biste sprečili previše rumenjenje i počnite ranije da proveravate da li je pečeno.
- Prelazak sa metala na staklo: Pokušajte da produžite vreme pečenja za pet do deset minuta, jer staklo sporije prima toplotu.
Bez obzira na tip kalupa koji koristite, stručnjaci preporučuju korišćenje papira za pečenje kako bi se smanjilo lepljenje i da obratite pažnju tokom pečenja, kako bi vaši omiljeni jesenji kolači uvek izašli savršeno zlatni i ukusni.
Bonus video:
Možda vas zanima…