Mnogi povezuju reč ,,zimnica" sa mukotrpnim satima provedenim u kuhinji seckajući i kuvajući ukusne namirnice.
Istina je da taj posao ima svojih čari, ali je svakako zahtevan, te ukoliko želite da napravite zimnicu bez mnogo truda, donosimo savršenu ideju.
Za pripremu ove zimnice potrebna su samo dva sastojka koja verovatno već imate kod kuće. U pitanju su limun i so. Priprema je toliko jednostavna da nema šanse da vam ne uspe.
Ono po čemu se ova zimnica (ako je možemo tako nazvati) razlikuje od tradicionalne zimnice na koju smo navikli na Balkanu jeste to što je treba ostaviti da odstoji na otprilike šest meseci. Zvuči kao dug period, ali zaista se isplati, pogotovo kada imate na umu sva neodoljiva jela u koja je možete dodati tokom proleća i leta.
Shutterstock
Ja sam za zimnicu od limuna i soli saznala putem beskrajno komičnog Jutjubera Endrua Laua koji je davne 2020. godine snimio video snimak u kojem je pokazao kako se priprema ova zimnica i time me istovremeno informisao i ulepšao mi period izolacije.
Na kraju članka ću vam ostaviti njegov video snimak, a pre toga ću objasniti kako sam ja napravila zimnicu od limuna i soli inspirisanu Endruovim postupkom
Zimnica od limuna i soli
Kao što sam već spomenula, za ovu zimnicu potrebni su samo limunovi i so. Ali uz njih pripremite i:
- dasku za seckanje
- nož
- 2 veće tegle
Priprema:
Izdvojite otprilike šest limunova (ili onoliko koliko imate/želite da stavite u tegle), operite ih u mešavini vode i sode bikarbone. Postavite limun uspravno na dasku za sečenje i zasecite ga u ,,X". Ostavite oko centimetar od dna limuna kako se kriške ne bi skroz odvojile.
Shutterstock
Pospite malo soli na dno tegle. Celu unutrašnjost limuna pospite solju i stavite ga u teglu. Ponovite postupak dok ne popunite celu teglu. Limunove možete pritisnuti ka dnu tegle kako bi stalo što više komada. Na kraju uspite malo soka od limuna, ukoliko limunovi ne ispuste dovoljno soka, i zatvorite teglu.
Moje iskustvo
Ja sam ovu ,,zimnicu" spremala već dva puta- prvi put pre dve godine i drugi put ove godine. Pre dve godine sam bila oduševljena rezultatom i zato sam znala da moram da ponovim pripremu. Sećam se da sam je 2023. godine spremala na proleće što je bila jedina greška u ovom procesu jer je ovo začin koji se bolje uklapa u letnja jela, zbog toga sam ove godine bila pametnija i napravila je u oktobru.
Ja sam ga ipak potrošila, a imala sam i viška koji sam spakovala u manje tegle i poklonila prijateljima i porodici. Svi smo bili oduševljeni rezultatima i zajedno uživalu u bogatoj aromi jednostavnog začina.
Privatna arhiva
Ovu ,,zimnicu" zovem začin jer se ne jede u velikim količinama, već se koristi u komadićima kako bi obogatio jela kao što su paste, salate i sendviči.
Moj savet je da izvadite komad limuna, isperete ga pod vodom kako biste uklonili višak soli i onda iseckate na sitne komade i dodate u svoja omiljena jela. Primetićete da uopšte nije potrebno mnogo limuna da bi jelo dobilo osvežavajuć ukus.
Bonus video:
Možda vas zanima…