Sastojci
- 60 g pirinča
- so
- 15 – 20 listova blitve (oko 600 – 700 g)
- 1 kesica mešavine za punjenu papriku i sarmu
- 500 g mlevenog mešanog mesa
- 2 kašike maslinovog ulja
Priprema
Pirinač operite pa ga stavite da se kuva u posoljenoj vodi. Kuvati na laganoj vatri. Nakon što pirinač bude gotov, iscedite ga i ohladite pod mlazom hladne vode.
Listove blitve odvojite od peteljke pa ih operite i stavite u ključalu vodu. Držite ih na laganoj vatri 2 minuta, tek toliko da omekšaju. Izvadite blitvu i ohladite je pod mlazom hladne vode pa ocedite.
Sadržaj kasice mešavine izmešajte sa 100 ml mlake vode i ostavite 10 minuta. Dodajte mleveno meso, pirinač i sve dobro izmešajte.
Smesom punite list po list blitve te ih umotajte kao sarme. Slažite sarmice u nauljenu posudu jednu uz drugu i prelite ih vodom (oko 250 ml) da prekrije sadržaj.
Sarmice stavite u dobro zagrijanu rernu na 200 °C i pecite 40 minuta. Nakon 20 minuta prekrijte aluminijskom folijom i tako pecite do kraja.
Prijatno!