Sačuvajte luk: Na ovom mestu će duže trajati, domaćice potvrđuju i toplo preporučuju

Ana Klikovac Vesti 01.11.2025 17:27 0

Sušeni (ili „zreli“) beli i crni luk — oni sa suvom, papirnom ljuskom koje kupujete u prodavnici — treba čuvati na...

luk

Shutterstock

Oni su ključni sastojci u tolikom broju jela, dodajući dubinu i ukus. Ali ponekad, kada posegnete za čenom belog luka ili glavicom crnog luka, možete primetiti da su proklijali ili se pokvarili.

Koji je najbolji način da se luk i beli luk čuvaju kako ne bi proklijali?

Pravilno skladištenje ovih biljaka iz porodice lukova zaista pravi razliku. Uz odgovarajuće uslove čuvanja, ostaće puni ukusa mesecima, ali ako se čuvaju neadekvatno, brzo mogu da proklijaju, omekšaju ili istrule, poremetivši vaše planove za kuvanje.

Kuvar i farmer su otkrili za sajt Martha Stewart kako da beli luk i crni luk ostanu ukusni mesecima, kao i koje metode skladištenja treba izbegavati.

Zašto crni i beli luk proklijaju

Beli luk (Allium sativum) i crni luk (Allium cepa) pripadaju porodici Allium, u koju spadaju i ljutika, praziluk i vlašac. Luk dolazi u mnogim varijantama — žuti, beli, crveni i slatki — dok se beli luk najčešće nalazi u dve osnovne vrste: softneck i hardneck.

luk

Shutterstock

 

Klijanje je potpuno prirodan proces kod oba — to je njihov način započinjanja novog ciklusa rasta. Kada su glavice izložene toploti, vlazi ili svetlosti, to ih “budi” i podstiče da razviju zelene izdanke.

Da li se proklijali beli i crni luk mogu jesti?

Da, mogu, ali „iako su proklijali luk i beli luk bezbedni za jelo, njihov ukus biće gorči i neprijatniji“, kaže En Zijata, instruktorka kuvarstva na njujorškom kampusu Instituta za kulinarsko obrazovanje. Njena preporuka je da se uvek odseku i bace delovi koji su proklijali. (A ako postoje znaci kvarenja, takve glavice ne treba jesti.)

Da li se beli i crni luk mogu čuvati zajedno?

Da, beli luk, crni luk i druge biljke iz porodice Allium, poput ljutike, mogu se čuvati zajedno, objašnjava Zijata.

Koji je najbolji način da se crni i beli luk čuvaju kako ne bi proklijali?

Sušeni (ili „zreli“) beli i crni luk — oni sa suvom, papirnom ljuskom koje kupujete u prodavnici — treba čuvati na sobnoj temperaturi, na tamnom i suvom mestu sa dobrom ventilacijom.

„Ja ih čuvam na metalnim policama u podrumu, uz povremeno uključivanje odvlaživača vazduha“, kaže Liz Džordžijan (Liz Georgian) sa Connecticut Urban Farm-a.

beli luk

Shutterstock

 

„Ostavljam razmak između svake glavice belog luka i luka da bi vazduh slobodno cirkulisao i da se, u slučaju da se neka pokvari, ne proširi buđ.“

Ako nemate prostor u podrumu, možete ih držati u korpi ili mrežastoj vreći — bilo čemu što nije hermetički zatvoreno — kako biste sprečili zadržavanje vlage i prerano klijanje. Tamna ostava, na primer, funkcioniše odlično. Važno je da budu udaljeni od sunčeve svetlosti i izvora toplote, poput šporeta, jer to ubrzava klijanje i kvarenje.

Džordžijan savetuje i da se ne skida papirna ljuska, jer beli luk i luk mnogo duže traju dok imaju svoj prirodni zaštitni omotač.

Svež luk mora da se prosuši pre skladištenja

Ako ste beli luk ili luk kupili sveže na pijaci ili ih ubrali iz svoje bašte, a ne planirate da ih odmah upotrebite, pravilno sušenje obezbediće da traju mesecima — a u slučaju belog luka, omogućiće vam i da sačuvate čenove za sadnju naredne sezone.

Sušenje u osnovi znači da su beli i crni luk prošli kroz proces isušivanja koji traje nekoliko nedelja. Tačno vreme potrebno za potpuno sušenje zavisi od klime, ali smatra se da su beli luk i luk spremni kada im je spoljašnja ljuska potpuno suva, a stabljike krute.

luk

Shutterstock

 

„Tokom sušenja važno je da se stabljike i koren ne uklanjaju i da se crni i beli luk ne peru. To znači da će na njima ostati nešto zemlje, ali se ona može pažljivo očistiti kada se proces sušenja završi“, objašnjava Liz Džordžijan.

Kada se potpuno osuše, možete skratiti stabljike, odstraniti višak zemlje i urediti koren, ali Džordžijan savetuje da se stabljike i koren ne uklanjaju u potpunosti, jer to može uticati na trajnost tokom skladištenja.

Zašto treba čuvati crni i beli luk odvojeno od drugog voća i povrća

Iako je primamljivo sve namirnice držati zajedno na polici, bolje je to izbeći.

beli luk

Shutterstock

 

Beli luk, luk i druge biljke iz porodice Allium treba čuvati dalje od krompira, jabuka, banana, dinja i đumbira, savetuje En Zijata. Iako beli luk i luk neće biti oštećeni u njihovom prisustvu, druge namirnice hoće — jer luk i beli luk oslobađaju etilen, gas koji ubrzava njihovo kvarenje. Osim toga, te namirnice mogu poprimiti miris i ukus luka ili belog luka.

Da li se beli i crni luk mogu čuvati u frižideru?

Ako želite da sprečite klijanje ili kvarenje, frižider nije dobro mesto za čuvanje celih, neoljuštenih glavica belog ili crnog luka. Hladnoća i vlaga nisu pogodne za njih.

frižider

Shutterstock

 

Međutim, oljušteni beli luk i luk treba držati u frižideru — u hermetički zatvorenoj posudi — gde mogu trajati do nedelju dana, kaže Zijata. „Ako imate više nego što možete potrošiti za nedelju dana, napravite svoj prah od belog luka ili luka. Tanko ih isecite i osušite u rerni na niskoj temperaturi ili u dehidratoru, a zatim ih sameljite u prah pomoću blendera ili procesora za hranu“, predlaže ona.

Znakovi da su beli i crni luk propali

Zdravi beli i crni luk su čvrsti, suvi i bez mrlja. Sve što je mekano, kašasto ili klizavo treba odmah baciti.

Truli luk

Shutterstock/studiomiracle

 

Čak i ako ih čuvate na hladnom i tamnom mestu, Džordžijan savetuje da ih proveravate otprilike jednom nedeljno. „Tako možete na vreme uočiti ako je neki počeo da klija, da se kvari ili omekšava, pa ga možete iskoristiti ili baciti u kompost.“

 

Bonus video:

 

@najzena.rs ZAŠTO SE POMORANDŽE PAKUJU U CRVENE MREŽICE? #najzena #zena #fyf #fyp #viral ♬ original sound - Najzena.rs

 

 

Komentari (0)
Loading