Znate li zašto u kafiću uz kafu dobijete i času vode?
Razloga je mnogo, a po odgovor idemo do 16. veka u Tursku i Grčku gde je pijenje kafe počelo, a u Zapadnoj Evropi običaj se pojavio krajem 19. veka. I
Iako mnogi misle suprotno, voda koje se posluživala uz kafu nije bila namenjena za piće.
Razlog je bila – kašičica.
Naime, mnoge žene su se žalile na problem sa kašičicom za mešanje kafe. Nakon mešanja, kašičica bi bila prljava te su je one takvu morale staviti na tanjirić. Taj potez se smatrao nekulturnim i neelegantnim.
Zato su ugostitelji odlučili početi posluživati vodu uz kafu – kako bi gosti mogli isprati prljavu kašičicu pre odlaganja na tanjirić.
Shutterstock
Ovaj ritual promenio se 1873. godine kad su se uveli prvi sistemi gradskog vodovoda iz planinskih izvora.
Naime, ugostitelji su tada hteli da dokažu da svoja pića pripremaju s čistom izvorskom vodom te da je ona sigurna za piće.
Danas nam je najnormalnije da dobijemo čašu vode uz kafu, iako je u nekim restoranima i kafićima morate posebno zatražiti.
Ali, voda služi i za neutralisanje ukusa.
Funkcija vode je neutralisanje ukusa nepca pre i posle ispijanja šoljice kafe, piše Tastylicious.com.
Ona uklanja ukus svega što ste konzumirali u proteklih sat vremena te vam pomaže da bolje okusite kafu – posebno ako je dobrog kvaliteta. Naravno, voda nas i hidrira, što je izuzetno važno s obzirom na to da kofein može imati diuretski učinak. Osim toga, smanjuje potencijalne nuspojave kofeina, poput anksioznosti i nesanice.
Bonus video:
Možda vas zanima…