Lek iz kuhinje naših baka: Surutka čisti jetru i regeneriše ceo organizam, a evo kako se pravi

Slobodanka Ćorić Vesti 01.10.2025 11:30 0

Iako je često bila potcenjena, danas se sve češće vraća na trpezu zbog brojnih blagotvornih svojstava.

surutka

Shutterstock

Surutka je jedan od onih napitaka koje su naše bake volele da preporučuju, a moderna nauka sve više potvrđuje njenu vrednost. Reč je o bistroj, zelenkasto-žutoj tečnosti koja nastaje kao nusproizvod prilikom pravljenja sira ili kiselog mleka. Iako je često bila potcenjena, danas se sve češće vraća na trpezu zbog brojnih blagotvornih svojstava.

Zašto je zdrava?

Surutka je laka za varenje, niskokalorična i bogata hranljivim materijama. Redovno konzumiranje može doprineti:

Boljem varenju – podstiče rad creva i deluje blago laksativno.

Detoksikaciji jetre i bubrega – zahvaljujući aminokiselinama i mineralima.

Jačanju imuniteta – sadrži proteine koji pomažu u stvaranju antitela.

Zdravlju srca i krvnih sudova – smanjuje nivo lošeg holesterola.

Mršavljenju i energiji – sadrži proteine i enzime koji ubrzavaju metabolizam.

Šta sadrži?

Proteine surutke (laktalbumin i laktoglobulin) – lako svarljivi, pomažu u izgradnji mišića i regeneraciji organizma.

Mlečni šećer (laktozu) – daje energiju, ali može smetati osobama sa intolerancijom.

Minerale – posebno kalcijum, kalijum, fosfor i magnezijum.

Vitamini B kompleksa – važni za nervni sistem i energiju.

Kako napraviti surutku kod kuće?

Najjednostavniji način jeste pravljenje sira ili kiselog mleka:

Uzmite 1 litar domaćeg mleka i stavite ga da se zagreje (ne da proključa).

Dodajte sok od pola limuna ili malo sirćeta – mleko će početi da se zgrušava.

Kada se odvoji gusta masa (sir) i bistrija tečnost, procedite kroz gazu ili cediljku.

Ono što ostane – ta bistrija tečnost – upravo je surutka.

Možete je piti samu, rashlađenu, ili koristiti kao osnovu za smutije, hleb i peciva.

Komentari (0)
Loading