Bečka šnicla po receptu kuvara: Sočne unutra, a hrskave spolja, baš kao u Beču!

Vesti 28.09.2025 15:49 0

Bečka šnicla je jedno od najpoznatijih jela austrijske kuhinje. Evo kako da bude savršena.

bečka šnicla

Shutterstock

Bečka šnicla je jedno od najpoznatijih jela austrijske kuhinje, a omiljena je i na našim trpezama. Iako deluje jednostavno, mnoge domaćice prave greške koje šniclu učine gumenom, suvom ili premasnom. Zato vam donosimo proverene savete kuvara i recept koji garantuje da će vaša šnicla biti sočna, hrskava i savršeno zlatna.

Koje meso je najbolje za bečke šnicle?

Kuvari koriste teletinu, koja daje najmekšu i najsočniju teksturu. Ako je tražite jeftiniju alternativu, dobar izbor je svinjski but. Možete koristiti i pileće meso, ali ono ima blaži ukus.

Saveti kuvara:

- Birajte meso sa malo masnoće, jer to doprinosi boljoj sočnosti.

- Izbegavajte suviše tanko ili debelo sečene šnicle.

- Meso ne treba previše izlupati, dovoljno je samo nekoliko puta da ne postane suvo.

šnicle

Shutterstock

 

Trik za hrskav i vazdušast poh

Najčešće greške kod paniranja šnicli su redosled i izbor sastojaka. Pravi redosled za pohovanje šnicle je: brašno, jaja (sa pavlakom), pa prezle. Dodajte malo slatke pavlake u jaja, šnicle će biti mekše iznutra, a spolja hrskave!

Kako pravilno pržiti šnicle?

Za najbolji rezultat, šnicla mora da pliva u masnoći. Profesionalni kuvari koriste mešavinu putera i ulja, što daje bogat ukus i zlatnu boju.  Pržite šnicle nekoliko minuta sa svake strane.  Povremeno uzmite kašiku ulja i prelijte gornju stranu šnicle, tako će se ravnomerno ispržiti.

Recept za bečke šnicle

Sastojci:

4 šnicle od junećeg buta (može i svinjski)

2 jaja

2 kašike slatke pavlake

1 kašičica soli

½ kašičice bibera

60 g brašna

80 g prezli

Ulje i puter za prženje

1 limun (za služenje)

Priprema:

- Operite i prosušite meso. Lagano izlupajte čekićem.

- Umutite jaja, pavlaku, so i biber.

- Pripremite tri tanjira: jedan sa brašnom, drugi sa jajima, treći sa prezlama.

- Panirajte šnicle redosledom: brašno, jaja, prezle.

- Pržite u zagrejanom ulju i puteru dok ne porumene sa obe strane. Tokom prženja, povremeno ih prelivajte uljem iz tiganja.

Po želji, bečke šnicle poslužite uz krišku limuna.

Video:

@najzena.rs PET SEKUNDI I ZNAĆETE DA LI PIJETE PRAVU KAFU #najzena #zena #fypシ゚ #fyp #foryoupage ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading