U prošlosti je ovo jelo bilo hrana za pastire, a i dans se tvrdi da je najbolje pripremati ga u kazanu. Jelo se najčešće pripremalo u oblasti oko Knjaževca, Svrljiga, Zaječara i Niša.
Sam naziv je lokalizam koji znači beo i ukazuje na boju sira ili mleka, dok je muž izraz koji označava jačinu ovog jela, koje, kako tvrde stari, daje snagu i vitalnost. U šali ili ozbiljno postoje i oni koji kažu da izraz belmuž znači muž koji je obeleo, ali i da treba da bude osnovna hrana mladoženja.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Belmuž se sprema na jakoj vatrii,a najbolje u kazanu. koriste se dve vrste sira, najbolje mladi kravlji i ovčiji sir, a kada se istope dodaje se šaka brašna. Možete dodati i belo brašno, ali je, kako kažu stari, mnogo lepši kad se doda kukuruzno.
Ovo jednostavno, ali ukusno jelo pravi se po receptu starom 200 godina, ali i danas se može okusiti gotovo u svakoj kući na Staroj planini.