Najpoznatije jelo ISTOČNE SRBIJE: Belmuž je tradicionalna pastirska hrana, toliko dobra da se danas služi u kafanama!

Izvor: Ž. T. Vesti 22.01.2022 16:42 0

Belmuž pored recepta zaslužuje i znimljivu priču

Najpoznatije jelo ISTOČNE SRBIJE: Belmuž je tradicionalna pastirska hrana, toliko dobra da se danas služi u kafanama!

Printscreen/Youtube

U prošlosti je ovo jelo bilo hrana za pastire, a i dans se tvrdi da je najbolje pripremati ga u kazanu. Jelo se najčešće pripremalo u oblasti oko Knjaževca, Svrljiga, Zaječara i Niša.

Sam naziv  je lokalizam koji znači beo i ukazuje na boju sira ili mleka, dok je muž izraz koji označava jačinu ovog jela, koje, kako tvrde stari, daje snagu i vitalnost. U šali ili ozbiljno postoje i oni koji kažu da izraz belmuž znači muž koji je obeleo, ali i da treba da bude  osnovna hrana mladoženja.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

Belmuž se sprema na jakoj vatrii,a najbolje u kazanu. koriste se dve vrste sira, najbolje mladi kravlji i ovčiji sir, a kada se istope dodaje se šaka brašna. Možete dodati i belo brašno, ali je, kako kažu stari, mnogo lepši kad se doda kukuruzno.

Ovo jednostavno, ali ukusno jelo pravi se po receptu starom 200 godina, ali i danas se može okusiti gotovo u svakoj kući na Staroj planini. 

Komentari (0)