Zaboravite mleko: Ovaj sastojak će kajganu učiniti 100 puta ukusnijom!

Vesti 18.09.2025 08:06 0

Naime, iako se mleko često koristi u pripremi kajgane, ono zapravo može razrediti ukus jaja i učiniti ih vodenastima ili grudvastima tokom termičke obrade.

kajgana

Shutterstock

Priprema kajgane možda se čini jednostavnom, ali postoji mali kulinarski trik koji je može učiniti neuporedivo ukusnijom – umesto mleka, dodajte kašiku kisele pavlake.

Naime, iako se mleko često koristi u pripremi kajgane, ono zapravo može razrediti ukus jaja i učiniti ih vodenastima ili grudvastima tokom termičke obrade.

Rezultat su često gumene, suve nakupine koje nisu privlačne ni na oko ni na nepcu, piše Express.

Recept za kremastiju i ukusniju kajganu

S druge strane, kisela pavlaka svojim gušćim sastavom pomaže da jaja ravnomernije i nežnije termički obrađuju, sprečavajući njihovo isušivanje. Kajgana tako postaje znatno kremastija, s teksturom nalik pudingu, i bogatijeg je, punijeg ukusa.

pavlaka

Shutterstock

 

 

Osim toga, ovaj način pripreme je brz i gotovo nepogrešiv – kajgana s kiselom pavlakom biće gotova za manje od 10 minuta, bez straha od prekuvavanja.

Sastojci:

  • 2 velika jaja
  • 1 kašika kisele pavlake
  • 1 čajna kašičica maslaca
  • So i biber po ukusu
  • Po želji: narendani sir, vlasac ili drugi dodaci

Priprema:

Razbijte jaja u činiju i dobro ih umutite dok ne postanu penasta i lagana.

Dodajte kiselu pavlaku i nastavite mešati dok ne dobijete jednoličnu smesu, zatim posolite.

Na srednje laganoj vatri zagrejte tiganj i otopite maslac.

Ulijte smesu u tiganj i pustite da odstoji desetak sekundi, zatim lagano mešajte špatulom i preklapajte smesu kako se počinju stvarati zgrušci.

Sklonite s vatre dok su jaja još vlažna, jer će nastaviti kuvati i nakon skidanja s ploče.

Poslužite na tostu, začinite biberom i uživajte u nežnoj, baršunastoj kajgani.

Bonus video:

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading