Ukoliko još uvek niste tikvice ostavili za zimu, pravo je vreme da ih konzervirate i sačuvate. Donosimo vam proverene načine kako da to uradite, najbolje je na način na koji su to radile naše bake.
Zamrzavanje – najbrži i najlakši način
Najjednostavniji način čuvanja tikvica za zimu. Oljuštite povrće, nasecite na kolutove, kockice ili ih narendajte. Kolutove i kockice blanširajte nekoliko minuta, a zatim ohladite i zamrznite u porcijama. Ne odmrzavajte ih pre upotrebe, koristite direktno smrznute. Rendane tikvice zamrzavajte u manjim porcijama, biće ih teško razdvojiti kada se smrznu.
Ukiseljene tikvice kao turšija
Tikvice se mogu kiseliti baš kao krastavci! Nasecite ih, posolite, pustite da puste vodu i stavite u tegle sa sirćetom, vodom, šećerom i začinima. Dodajte beli luk, mirođiju, lovor… Možete ih kombinovati i sa paprikom, šargarepom, lukom, kao mešana salata. Držati na hladnom i tamnom mestu.
Shutterstock
Tikvice u ulju
Aromatične, sočne i savršene uz svaki obrok! Kriške tikvica kratko propržite, stavite u tegle i prelijte uljem (maslinovim ili bundevinim) uz začine poput belog luka, bosiljka, peršuna. Čuvajte u frižideru i koristite kao prilog, uz hleb, testenine, salate…
Sušenje ili čips od tikvica
Tikvice nasecite na tanke kriške, osušite u rerni ili dehidratoru. Možete ih začiniti i napraviti domaći čips. Suve tikvice čuvajte u hermetičkim teglama. Rehidrirajte ih u supama, varivima – ili jedite kao grickalice!
Video:
Možda vas zanima…