Šećeri se, osim u slatkišima, nalaze u mnogim drugim namirnicama.
Ako ste na posebnom režimu ishrane koji ne obuhvata šećere, morate da znate u kojim namirnicama se on nalazi u manjim ili većim količinama, piše Informer.
Najveća prepreka zdravoj ishrani su upravo prosti šećeri koji, osim što ne mogu da vas zasite, nemaju ništa korisno u sebi, a mogu da izazovu razne tegobe, od povišenog holesterola, insulinske rezistencije i drugih.
Pa, kako onda da prepoznate u kojim namirnicama se nalazi dosta šećera?
1. Mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masnoće
Kada su u pitanju mlečni proizvodi poput jogurta, sireva i sličnih, obavezno treba da pročitate deklaraciju jer ćete se iznenaditi koliko ugljenih hidrata sadrže. Da ne bi bili suviše retki i vodenasti, proizvođači zamenjuju masnoću ugljenim hidratima koje naše telo prepoznaje kao vrstu šećera.
Možda ćete uštedeti nekoliko kalorija, ali kako se šećer brže metaboliše, bićete veoma brzo gladni. Zato je bolje da popijete jogurt od dva i više procenata mlečne masti, a ako želite manje mastan sir, pojedite prirodan mladi sir.
2. Industrijski prelivi za salate, sosevi, dresinzi
Majonez i kečap takođe sadrže dosta šećera koji se tretira kao pojačivač ukusa. Tu takođe spadaju i razni prelivi za salate, paste, marinade, začini, industrijske kocke za supu. Mi smo navikli na takve ukuse i ne osećamo da su slatki, a posebno kečap i majonez, koji se smatraju slanim dodacima.
Ako stavljate i manju količinu u hranu, treba da znate da oni u sebi sadrže šećer.
3. Suhomesnati proizvodi
Suhomesnati proizvodi sigurno su vrsta namirnice za koju najmanje očekujete da sadrži šećer jer se više pažnje obraća na količinu masnoće i soli. Proizvođači često reklamiraju proizvode sa manje soli, masnoće, bez glutena, a kako šećer, odnosno ugljene hidrate ne pominju, na vama je da o tome vodite računa. Pročitajte koliko neki industrijski suhomesnati proizvod sadrži ugljenih hidrata i budite obazrivi.
4. Pekarski proizvodi
Možda izbegavate slatka peciva, ali znajte da, radi boljeg ukusa, i u slanim pekarskim proizvodima poput hleba, a posebno kifli ima dodatog šećera. Svi sjajni premazi na hlebu, kiflama, đevrecima, perecama i ostalim slanim pecivima su najčešće sa šećerom.