Pre svega, ova rupa služi za kontrolisano oslobađanje pare. Kada se tečnost kuva, pritisak se nakuplja ispod poklopca, a kroz otvor para izlazi ravnomerno i bezbedno. Na taj način se sprečava da poklopac poskakuje ili da jelo "pobegne" preko ivice šerpe.
Druga korisna uloga je sprečavanje prelivanja. Umesto da se supa ili mleko iznenada podignu i pokvase šporet, rupica omogućava da ključanje bude mirnije.
Printscreen/Youtube
Još jedna prednost je što rupica pomaže u održavanju ravnoteže pritiska. Kod zatvorenih posuda bez otvora, para može da napravi mini "eksploziju" pri otvaranju, dok ovako kuvanje protiče mnogo sigurnije.
Na kraju, kod nekih modela rupa je praktično postavljena tako da se kroz nju može provući varjača ili kašika, pa kuvaru ostaje slobodna ruka, a radna površina ostaje čista.
Dakle, sledeći put kada podignete poklopac i ugledate tu malenu rupicu, setite se da je ona zapravo pametan detalj koji čini kuvanje lakšim, bezbednijim i urednijim.
Bonus video:
Možda vas zanima…