Kupujete POLOVNU garderobu? Otkrivamo vam da li je ona BEZBEDNA za našu KOŽU

K.Ć Vesti 18.01.2022 21:00 1

Odeća koja se prodaje u prodavnicama polovne robe je često visokokvalitetna. Međutim, kupljenu odeću treba dobro oprati kako biste izbegli ozbiljne zdravstvene probleme. Zašto?

Kupujete POLOVNU garderobu? Otkrivamo vam da li je ona BEZBEDNA za našu KOŽU

Shutterstock

U skladu sa važećim zakonima, polovna odeća koja se isporučuje u prodavnicu polovnih mora imati dokumente koji potvrđuju dezinfekciju i dezinfekciju. Pre svega, dokument treba da ima jasan pečat ustanove koja sprovodi tretman, kao i način i temperaturu procesa. Upravo taj postupak utiče na karakterističan, neprijatan miris u prodavnicama polovne odeće.

Ovaj tretman se izvodi uz upotrebu jakih hemikalija i iako je namenjen zaštiti odeće i kupaca, može dovesti do teške alergijske reakcije . Osobe sa osetljivom kožom i roditelji male dece treba da budu posebno oprezni .

Polovna odeća - kako očistiti?

Čak i ako nemamo problema sa kožom. Pre oblačenja svaki komad odeće kupljen u prodavnici polovnih treba dobro oprati. Osnova je pranje veša u veš mašini uz dodatak deterdženata i omekšivača. Ako, pak, postoji neprijatan miris hemikalija na odeći, za uklanjanje se mogu koristiti osnovni prehrambeni proizvodi poput sode. 

Šta treba izbegavati

S druge strane, ne treba kupovati odeću ili predmete u maloprodajnim objektima koji su u bliskom kontaktu sa izlučevinama ljudskog tela. Kao što su kupaći kostimi, peškiri, posteljina i jorgani. U ovom slučaju, proces čišćenja ne garantuje higijenski status kupljenog proizvoda. Posebno opasne mogu biti i cipele sa kojima se možemo zaraziti "atletskom stopalom", kao i kape .

Komentari (1)
Loading
Jano
19.01.2022 07:31

Samo operite u veš mašini , osušite i ostavite bar dve nedelje da oslabe bakterije i onda slobodno koristite.