Nutricionistkinja Milka Raičević otkrila je nekoliko zlatnih saveta za spremanje zimnice – od toga kako da biramo namirnice, do toga koje greške nikako ne smemo da pravimo. Kako kaže, zimnica nije samo tradicija, već i „čist probiotik“ koji našem organizmu preko zime daje snagu i štiti imunitet.
„Najvažnije je da koristimo naše domaće začine i da se držimo proverene recepture. Ljudi često dodaju začine sa drugih podneblja, misleći da time čine dobro, ali zapravo mogu da naprave problem organizmu. Ako mislite da je nešto zdravo pa stavite duplo više – to ne znači da ste uradili pametnu stvar“, upozorila je Milka u emisiji „Jutro“ na Prvoj.
Kada je reč o zimnici, savetuje da se obavezno vodi računa o tome gde ima pesticida, kako se povrće i voće termički obrađuje, ali i gde će sve to stajati. „Ako nemate gde da skladištite, napravićete materijalnu štetu, a ako pojedete nešto što nije dobro spremljeno – pitanje je kako će telo reagovati.“
Ipak, Milka naglašava da je zimnica i te kako korisna. „Plodovi gube deo vitamina tokom obrade, ali i dalje imaju vlakna, minerale i dovoljno hranljivih materija da nam znače. To je prava probiotika, zbog koje bi salata trebalo da se jede svakog dana“, kaže nutricionistkinja.
Ona ističe i da bi svaka domaćica ove godine trebalo da ubaci jednu namirnicu više – brusnice. „Stavite ih u kesice i zamrznite. Tri kašike dnevno su sasvim dovoljne da podignete imunitet i zaštitite se od bolesti. Možete ih dodati u musli ili pojesti kao užinu. Bitno je samo da hranu nikada ne zamrzavate dva puta“, savetuje Milka.
Po njenim rečima, pravo vreme za zimnicu je septembar i oktobar, pa je sada idealan trenutak da razmislimo šta ćemo spremati i kako ćemo organizovati police za teglice i zamrzivač.