Pečene paprike su nezaobilazan sastojak u mnogim tradicionalnim jelima i zimnici, ali svako ko ih je ljuštio zna da taj deo posla može da bude naporan i dug.
Evo ga trik koji će vam olakšati i ubrzati ceo taj proces, a i sačuvati prste od toplote.
Kako oljuštiti paprike bez muke?
Potrebna vam je samo najobičnija plastična kesa. Kada ih skinete sa roštilja ili izvadite iz rerne, još dok su vrele, stavite ih u kesu i dobro zatvorite.
Para koja se zadržava unutra omekša kožicu, pa se ona odvoji gotovo sama. Posle desetak minuta, samo izvadite paprike i ljuska spada bez ikakvog truda.
Shutterstock
Zašto funkcioniše?
Zato što toplota i para "odvajaju" koricu od mesa paprike. Na taj način ne gubite dragoceni deo ploda, sve ide brže i urednije, a i ruke ostaju čiste.
Dodatni savet za savršeno pečenje
Da bi paprike bile ravnomerno ispečene, povremeno ih okrećite – na svakih nekoliko minuta. Kada kora počne da puca i pojavljuju se tamne šare, spremne su. Bitno je da ostanu mekane, ali da ne budu premekane i kašaste.
Kad ih oljuštite, paprike možete odmah iskoristiti – recimo za salatu sa belim lukom, staviti ih u teglu sa uljem i sirćetom ili sačuvati za ajvar. Ako vam ne trebaju odmah, najbolje je da ih zamrznete – tako ostaju jednako ukusne i čvrste, piše Informer.
Bonus video:
Ime
19.08.2025 14:08Znao sam da je neka glupost. Ako se ne ispeče kako treba nemalkušćenja. A ovaj "trik" zna svaka iole upućena domaćica. One druge ne ljušte papriku.