Stručnjaci naglašavaju da je ispravan samo jedan način – paradajz ne treba hladiti. Niske temperature aktiviraju enzime koji razgrađuju ćelijske membrane, zbog čega paradajz postaje kašast i gubi svoju čvrstoću, sočnost i ukus. Dakle, najbolje ga je čuvati van frižidera.
— U suštini, hlađenjem uništavate ukus i teksturu paradajzu — kaže za portal Marte Stjuart Gregori Lofts, nekadašnji urednik u njenom časopisu "Martha Stewart Living".
Kako on ističe, paradajz u frižideru brzo upija ukuse ostalih namirnica, što može dodatno da pogorša njegov kvalitet.
Medi Rotman, nekadašnja direktorka za održivost u kompaniji "Imperfect Foods", dodaje da bi paradajz, bez obzira na to jesmo li ga kupili zreo ili ne, trebalo čuvati na sobnoj temperaturi jer je tada "najukusniji i u punoj zrelosti".
— Probajte hladan paradajz i onaj držan na sobnoj temperaturi. Primetićete da je sav njegov ukus skriven kad je gladan, dok se u onom čuvanom na sobnoj tempaturi oseća sva slatkoća — kaže Rotmanova, piše Glossy.
Paradajz bi trebalo staviti u frižider tek kada počne da prezreva, kako bi se usporilo njegovo kvarenje, savetuje stručnjak Lofts. Međutim, jednom ohlađen paradajz više neće imati isti ukus ni teksturu, pa ga je najbolje koristiti samo za kuvanje, jer će u toplim jelima svakako izgubiti svežinu.
Bonus video: