U poslednje vreme sve češće se raspravlja o tome koliko su mesne prerađevine zapravo štetne po zdravlje. Pojedina istraživanja sugerišu da su suhomesnati proizvodi povezani s povećanim rizikom od karcinoma, ali stručnjaci ističu da je ključ u umerenosti.
Nutricionistkinja Mirjana Ljutić objašnjava da proizvodi poput pršute i suvog vrata sadrže nitrate i nitrite – konzervanse koji se u želucu mogu pretvoriti u nitrozamine, potencijalno kancerogene supstance. Ipak, ona dodaje da su te supstance u istraživanjima izazvale tumore samo kod određenih vrsta životinja, dok štetnost po ljude nije jasno dokazana.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
– Ako se hranite raznovrsno i povremeno konzumirate ovakve proizvode, nema razloga za brigu – kaže Ljutićeva.
U procesu prerade meso se najpre utrljava solju, zatim slaže u kontejnere, a radi sprečavanja oksidacije i kvarenja dodaju se nitrati i nitriti. Zahvaljujući tome, proizvodi su zaštićeni, ali i često veoma slani, što može doprineti povišenom krvnom pritisku.
– Suhomesnato meso ima visoku energetsku vrednost i idealna je hrana za hladne dane. Možete ga jesti sirovog, ali i kuvati ili peći – dodaje ona.
Uprkos tome što prekomerna upotreba konzervansa, naročito u industrijskim mesnim proizvodima, može štetiti zdravlju, mnogi dovode u pitanje tvrdnju da su oni kancerogeni isto koliko i cigarete ili azbest. Posebno se bune oni koji meso suše na tradicionalan način.
Nutricionista-dijetetičar Svetlana Ćulibrk-Pribaković ističe da, ako se poštuju pravila tradicionalne pripreme – nema razloga za strah.
– Od davnina se meso suši na proverene načine. Nije nedvosmisleno dokazano da tradicionalno suhomesnato meso izaziva karcinom debelog creva, pankreasa ili prostate. Slanina, koja je često na meti kritika, prvo se drži u soli ili salamuri, a zatim suši. U njoj nema ničeg štetnog – objašnjava Ćulibrk-Pribaković.
Takođe navodi da se trajni proizvodi poput svinjske i goveđe pršute, suve šunke i suvog vrata razlikuju po načinu pripreme. Dimljenjem se dobijaju polutrajni proizvodi – poput dimljene šunke, kolenice i suvih nogica. Ključna razlika je u metodologiji, ne u štetnosti.
Zaključak stručnjaka je jasan: umerenost, kvalitet sastojaka i način pripreme – to su faktori koji odlučuju da li će suhomesnato biti rizično po zdravlje.

MENJAJU SE NOVČANICE: Da li postojeće možete da koristite?
PORŠELINI POPUSTILE KOČNICE: Napravila Terzi LJUBOMORNU SCENU uživo u programu, pa progovorila o upoznavaju sa njegovom porodicom! (VIDEO)
Solakova bitanga vidi da blokaderi fašisti kamenuju narod, ali to sve licemerno naziva 'interakcijom'!
SREĆNA SAM U OVOM ODNOSU: Dragana rešila da sluša svoje srce uprkos APELU porodice, otkrila da li su prihvatili Matoru (VIDEO)
PORŠELININO SRCE PREPUKLO! Mrvica zakuvala čorbu izmeđi Slađe i Terze, izazvala TOTALNI RAZDOR među njima! (VIDEO)

VELIKI DAN ZA SRBIJU Mali i Kerkentzes potpisali ugovor – učesnici dobijaju Ekspo vizu za život i rad u našoj zemlji
SASUO MU SVE U LICE! Gledalac očitao Terzi lekciju o prioritetima u životu, on potkačio Kačavendu: Vamo se vređaju i to, a onda se grle i prijatelji su! (VIDEO)

Mali ambasadori dijaspore zakoračili u svet budućnosti – Ekspo 2027 Plejgraund
SLAĐA VODILA TERZU TAMO GDE I DAČINOG TATU?! Poršelina i Terza ušli u verbalni klinč, Mrvica je totalno raskrinkala (VIDEO)

PADAJU CENE I DO 20 ODSTO, EVO JE CENOVNIK! Kafa i meso pojeftinjuju za skoro 100 dinara! Država ograničava marže!

STIŽE JOŠ JEDAN VAŽAN GOST Vučić: Japan zvanično potvrdio učešće na Ekspu 2027

SPORTSKI JACKPOT RAZLOG VIŠE ZA IGRU! Prematch + live
ZAPLAKAO SAM KAD SAM JE DRŽAO U NARUČJU: Terza progovorio o prvom susretu sa ćerkicom Barbarom, pa se osvrnuo na njegov odnos sa Milicom Veličković! (VIDEO)
Frenk Nilikina odlazi iz Partizana: Opet će igrati Evroligu, zna se i za koga
