Ako vidite ove tri stvari na krompiru, nemojte ga jesti: Ovo su znaci upozorenja

Slobodanka Ćorić Vesti 21.06.2025 10:50 0

Stručnjaci upozoravaju da određene promene na krompiru mogu ukazivati na prisustvo opasnog toksina solanina, koji može izazvati ozbiljne tegobe

krompir

Shutterstock

Krompir je jedna od najčešće korišćenih i najpristupačnijih namirnica u mnogim domaćinstvima. Ljudi ga vole jer je svestran – može se kuvati, peći, pržiti, pasirati – i dugo traje ako se pravilno skladišti. Ipak, ponekad zaboravimo na krompir u ostavi ili podrumu, pa on počne da klija ili promeni boju, naročito pozeleni. U takvim slučajevima mnogi se pitaju: da li je takav krompir i dalje bezbedan za jelo?

Klice ne moraju biti opasne – ali budite oprezni

Proklijali krompir često izaziva zabrinutost, ali nije uvek opasan. Klijanje je prirodan proces – krompir pokušava da razvije novu biljku iz sebe. Ako su klice male, mogu se lako otkinuti ili odseći, a ostatak krompira se može iskoristiti. Ipak, važno je proveriti da je krompir i dalje čvrst i da nije počeo da truli ili da se smežura. Ako je omekšao, promenio miris ili izgled – to je znak da propada i da ga ne treba jesti.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

Šta je solanin i zašto je važan

Klice i zeleni delovi krompira mogu sadržati supstancu koja se zove solanin – prirodni toksin koji biljke iz porodice pomoćnica (u koju spada i krompir) stvaraju kao zaštitu. U većim količinama, solanin može biti štetan za ljude – izazvati mučninu, povraćanje, glavobolje, pa čak i ozbiljnije zdravstvene probleme. Zato je važno da se sve klice potpuno uklone pre konzumacije, a ako ih ima previše – krompir je bolje baciti.

Zelena boja – znak za uzbunu

Slično važi i za pozeleneli krompir. Kada je krompir izložen svetlu, u njemu se stvara hlorofil, koji mu daje zelenu boju. Hlorofil sam po sebi nije opasan, ali njegova prisutnost često znači da ima i više solanina. Dakle, zelenilo je upozorenje. Ako je zahvaćen samo mali deo krompira, može se odseći i ostatak iskoristiti. Međutim, ako je veći deo krompira zelen, to je znak da ga ne treba jesti.

Još tri znaka da krompir nije za upotrebu

Pored klijanja i zelene boje, važno je obratiti pažnju i na opšte stanje krompira. Ako je krompir mekan, smežuran, ima neprijatan miris ili deluje trulo, treba ga odmah baciti. Takav krompir, pored solanina, može sadržati i plesni i bakterije koje izazivaju tegobe sa varenjem.


Krompir koji ima male klice ili blago pozeleneli deo može se spasiti ako se problematični delovi pažljivo uklone. Ali ako je krompir mnogo klijao, znatno pozelenio, omekšao ili ima čudan miris – bolje je ne rizikovati i baciti ga. Bezbednost je uvek najvažnija – i u kuhinji i pri izboru namirnica, piše Klix.
Komentari (0)
Loading