Mnogi pogrešno peru zelenu salatu: Doktorka tvrdi da se tako unose bakterije salmonela i ešerihija, evo kako je pravilno

Vesna Vukadinović Vesti 17.06.2025 08:46 0

Pranje zelene salete pod mlazem vode nije dovoljno da se uklone bakterije sa nje.

salata

Shutterstock

Mnogi ljudi ne operu dobro zelenu salatu pre jela, a većina uopšte ne pere one koje su pakovane u kesi. Stručnjaci iz Velike Britanije upozoravaju na veliki broj obolelih nakon konzumiranja neoprane salate kontaminirane bakterijama. Nova studija je pokazala da čak 17% ljudi u Velikoj Britaniji priznaje da ne pere salatu, čime značajno povećavaju rizik od infekcije potencijalno smrtonosnim bakterijama, poput listerije.

Bakterije izazivaju dijareju

Listerija može izazvati visoku temperaturu, opštu slabost i proliv, ali u težim slučajevima dovodi i do meningitisa ili sepse, što može biti fatalno. Kratko ispiranje pod mlazom vode, kako kažu stručnjaci, nije dovoljno. Stručnjaci za bezbednost hrane sproveli su istraživanje koje je povezalo epidemiju bakterije Shiga toksin - proizvodeće E. coli (STEC) sa sendvičima koji su sadržali svežu salatu. Upozoravaju da čak i pakovana salata sa oznakom da je već oprana može sadržati bakterije, pa je neophodno dodatno je oprati pre konzumacije.

Oprano ne znači da je bezbedno

Doktorka Debora Li, porodična lekarka, naglašava da su listovi salate čest izvor zaraze:

- norovirus

- hepatitis A

- kriptosporidijum

- giardija

salata

Shutterstock

 

 

- toksoplazma

- salmonela

- E. coli

- kampilobakter

- jersinija

- listerija

Salata može biti kontaminirana u svakoj fazi proizvodnje, od tla i vode, preko rukovanja, pa do skladištenja. Studija je pokazala da 60% ljudi zna da neoprana salata može izazvati trovanje, ali 64% onih koji je ne peru veruju da to nije potrebno. Gotovo 8% koristi isključivo pakovanu salatu sa oznakom da je oprana, ali doktorka upozorava: "To što piše da je salata oprana ne znači da je oslobođena svih bakterija." Pakovana salata se ispira hlornom vodom, što uklanja oko 90% bakterija, ali mnoge ipak ostaju na listovima.

Kako počinje infekcija

Hrana zaražena bakterijama, uključujući listeriju, često nema loš miris niti izgleda pokvareno, ali i dalje može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Kod mnogih ljudi infekcija listerijom liči na grip: visoka temperatura, bolovi u mišićima, mučnina, povraćanje... Kod osetljivijih osoba, može doći do smrtonosnih komplikacija.

Kako se pravilno pere zelena salata?

"Zato je važno oprati čak i već opranu salatu, jer time dodatno smanjujete broj bakterija. Osušite listove pre jela, jer vlaga podstiče rast bakterija i buđi", savetuje dr Li.  Studija je pokazala da preko 70% ljudi veruje da je ispiranje pod vodom dovoljno, dok samo 10% koristi mešavinu vode i sirćeta za temeljno čišćenje. Dakle, zelenu salatu treba prati tako što ćete razdvojiti listove i potopiti ih u činiju hladne vode u koju ste stavili 2 kašike sirćeta. Ostavi da stoji 2-3 minuta. Ako se na dnu posude nalazi pesak i prljavština, ponovite postupak.

Video:

@najzena.rs NIKO VIŠE NE JEDE DUBAI ČOKOLADU: IAKO IZGLEDA GROZNO, ČOKOLADA S KOSOM JE PRESKUPA! #najzena #zena #fyp #viral #viralvideo #viraltiktok #fyf #angelhair #chocolate ♬ original sound - Najzena.rs
Komentari (0)
Loading