RECEPT ZA ČESNICU IZ REPUBLIKE SRPSKE
Potrebno je
- 1 sirovi kvasac,
- 250 ml mleka,
- kašičica šećera,
- kašičica brašna,
- 500–600 g brašna,
- 2 kašike šećera,
- 250 g putera iseckanog na listiće,
- 2 jajeta, 100 g seckanih oraha,
- 100 g kandirane kore pomorandže,
- 100 g suvog grožđa,
- 100 g suvih kajsija,
- 50 g urmi,
- novčić
Priprema
U mleko stavite kvasac, izdrobite ga, dodajte kašičicu šećera i kašičicu brašna i ostavite da nadođe.
Sipajte brašno u posudu za mućenje, pa na sredini napravite udubljenje u koje ćete sipati nadošli kvasac. Dodajte jaja i sve dobro izmešajte varjačom. Ostavite testo da odstoji dvadesetak minuta na toplom mestu. Nakon toga testo lagano premesite i dodajte seckano suvo voće. Formirajte česnicu, stavite je u podmazan pleh i premažite žumancetom. Na kraju česnicu ukrasite suvim voćem i orasima.
Poznato je da je Vojvodina etnički šarena, pa su tako i božićni običaji različiti od mesta do mesta. U Banatskom Velikom Selu, odakle nam stiže ova česnica, običaj je da praznična trpeza ima 12 jela, za svaki mesec u godini, a jedno od njih je i česnica. U vojvođanskom području česnica se pravi tako što se slažu lisnate kore, ređajući med, orahe, šećer i suvo grožđe, ali se ne preliva šerbetom. Suši se u rerni. U nju se stavi novčić, dukat, zrno pšenice, kukuruza, iver od seče badnjaka...
RECEPT ZA ČESNICU IZ BANATA
Potrebno je
- 800 g kora,
- 500 g mlevenih oraha,
- 350 g šećera u prahu,
- 250 g suvog grožđa,
- 2 dl ulja,
- 3 dl mleka,
- novčić,
- zrno pšenice,
- zrno kukuruza,
- iver od badnjaka,
- figurice od drveta
Priprema
Izmešajte mlevene orahe, šećer i suvo grožđe. Tepsiju nauljite, stavite na dno dve kore i svaku poprskajte sa malo ulja i malo mleka. Slažite ostale kore tako da na svaku stavite oko tri kašike fila. Gornju koru premažite uljem, pa celu pitu isecite na kocke. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata, tj. dok ne porumeni. Vrelu česnicu namažite sa medom i ostavite da se ohladi.
U belopalanačkom Udruženju "Miris zavičaja" ispričali su nam da česnica ima mističnu moć da podstakne blagostanje. Osim česnice, služe se i hleb ovpčarnik, hleb polje, hleb volovornik, hleb bačva i hleb njiva. Očita se "Očenaš", a potom domačin i jedan od sinova česnicu podižu visoko, pa zatim lome govoreći: za kuću, za ovčarnik, za polje, za domaćina, pa po starešnistvu do najmlađeg člana.
RECEPT ZA ČESNICU IZ JUGA SRBIJE
Potrebno je
- 500 g pšeničnog brašna,
- 250 ml nenačete vode (čista, izvorska),
- kašičica soli, po zrno pšenice,
- kukuruza i pasulja,
- novčić
Priprema
Zamesite testo bez kvasca s brašnom, solju i vodom, te ga mesite dok se ne ujednači. U testo dodajte zrnevlje po želji i novčić. Još neko vreme mesite, pa oblikujte pogaču u obliku kruga. Nekada se pekla na ognjištu, zatrpana u pepelu i žaru, a vi je možete peći i u zagrejanoj rerni, na 180 stepeni, oko pola sata, tj. dok ne porumeni.
Žene iz Udruženja žena "Grljan" iz Negotina ispričale su nam da najzanimljiviju, dvostruku simboliku u česnici njihovog kraja ima zrno pasulja. Ko ga nađe u česnici imaće dosta ovaca i one će mu sve blizniti, a ako ga nađe neko ko je nedavno sklopio brak, veruje se da će dobiti blizance.
RECEPT ZA ČESNICU SA ZAPADA SRBIJE
Potrebno je
- 500 g brašna,
- pola pakovanja sirovog kvasca,
- kašika šećera, pola kašike soli,
- malo narendane kore pomorandže,
- šaka suvog grožđa,
- 250 ml mlake vode,
- novčić,
- grančica badnjaka,
- nekoliko zrna pšenice
- zrno pasulja
Priprema
U posudu stavite brašno, šećer, so, malo narendane pomorandžine kore i suvo grožđe. Zamesite sa 250 ml mlake vode u kojoj ste rastvorili kvasac. Ostavite da odstoji petnaestak minuta na toplom mestu, da testo krene. Onda testo blago premesite i stavite u posudu za pečenje. Dok testo narasta, pravite ukrase.
Stavite česnicu u rernu i pecite je na 250 stepeni. Kad poprimi zlatnožutu boju, smanjite temperaturu na 200 stepeni i pecite je još 40 minuta.
Pod Bukuljom se uvek mesi bela proja, od brašna i kisele vode, jednostavno, bez ukrasa. U nju se stavlja samo parica, a pred kraj pečenja neke domaćice odozgo stave komad pečenice, tek da je malo fino zamaste. Pogača od belog brašna u tamošnjim selima mesi se samo kad se rodi beba ili kad se ide u svatove.
RECEPT ZA ČESNICU IZ CENTRALNE SRBIJE
Potrebno je
- 1 kg belog kukuruznog brašna,
- 900 ml kisele vode,
- pola šoljice ulja,
- pola kašičice soli,
- novčić,
- parče pečenice
Priprema
Zamutite sve sastojke i stavite u podmazan pleh. Pecite na vatri srednje jačine. Kad je česnica skoro pečena, stavite na nju jedno masnije parče pečenice.
Od domaćice Zorice Milenković iz Aleksinca, saznali smo da se proja u aleksinačkom kraju peče prvog dana nove godine po julijanskom kalendaru, 14. januara, ali iako se pravi povodom drugog praznika, zadržala je simboliku božićne česnice. Onaj ko je iz nje izvukao dren biće zdrav, ko izvuče bosiljak pratiće ga i zdravlje i sreća, ko izvuče kakvo seme, biće mu rodna godina, a ko nađe paricu imaće sreće s novcem.
RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU PROJU IZ JUGOISTOČNE SRBIJE
Potrebno je
- 400 g projinog brašna,
- 200 g pšeničnog brašna,
- šoljica ulja,
- 1/2 kockice kvasca,
- kašičica šećera,
- kašika soli,
- 1 jaje,
- 300 ml mleka ili vode,
- 400 g suvog mesa,
- zrno pšenice,
- kukuruza,
- bundeve,
- orah,
- drenova grančica,
- bosiljak,
- novčić
Priprema
Podmesite kvasac, pa kad proradi, zamesite testo sa navedenim sastojcima i ostavite da se udvostruči. Tada ga prebacite u tepsiju po želji i ostavite da još malo naraste. U testo ubacite grančicu drena, bosiljka, rodne voćke, seme pasulja, pšenice, kukuruza, bundeve, orah i novčić. Sve to prekrijte testom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok ne porumeni. Pred kraj pečenja preko nje stavite onoliko parčadi suvog mesa koliko ima ukućana i vratite u rernu da se dopeče.
Јеца
06.01.2022 21:24Хм, нешто сте се збунили...какво суво грожђе и помранџина кора у планинама западне Србије? Тамо се прави проја...чак и за чесницу.